Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Rambo zabíjel i v kresleném seriálu pro děti. Co možná nevíte o oblíbené akční sérii?

Kultura

  5:00
Ve čtvrtek 19. září se do českých kin prostřílí snímek Rambo: Poslední krev. Kultovní akční hrdina má za sebou dlouhou cestu, během které zažil netradiční věci (a jeden seriál pro děti). Podívejte se se serverem Lidovky.cz na sedm zajímavostí o akční sérii, které možná nevíte.

Akční legenda John Rambo (Sylvester Stallone) ve filmu Rambo II (1985). Režie: George P. Cosmatos. foto: CAROLCO PICTURES

Rambo vznikl podle knížky

John Rambo se na plátna kin podíval poprvé v roce 1982. Už v roce 1972 se na pultech knihkupectví objevila kniha First Blood (První krev) spisovatele Davida Morrella (česky nakladatelství Riosport-press, 1991).

Ačkoliv se Rambo neštítí na své cestě zabíjet, Morrellova kniha je doslovná krvavá lázeň. Umírají v ní vojáci, civilisté i strážci pořádku. Celý příběh navíc končí výbušnou smrtí hlavního hrdiny, což je pochopitelně hlavní rozdíl mezi knihou a filmem. Mimochodem, v knize není nikde zmíněno Rambovo křestní jméno. Na Johna ho překřtil až film. 

Rambo - První krev

Existoval seriál pro děti

Seriál Rambo: The Force of Freedom (Rambo: Síla svobody) spatřil světlo světa v roce 1986. Rambo v něm cestoval po světě a bojoval s teroristy nebo paramilitaristickými organizacemi. Šlo o velmi jednoduchý koncept, který se vezl na tehdejší poněkud morbidní popularitě vojenských seriálů pro děti, jejichž nejznámějším příkladem byl veleúspěšný G. I. Joe.

Svůj hlas seriálu propůjčil například James Avery, představitel „strýčka“ Philla Bankse ze sitcomu Fresh Prince. I kreslený Rambo se vyrovnával s vážnými tématy včetně posttraumatické stresové poruchy a pravděpodobně proto u své cílové divácké skupiny nezabodoval. V televizi běžel jen tři měsíce. Vzniklo 65 epizod.

Rambo na kari

Bollywoodská hvězda Tiger Shroff se stal Johnem Rambem ve svérázném indickém remaku. Film režiséra Siddharty Ananda (Bang bang, Krásky, bacha!) vzniká s problémy a odklady již od roku 2017. Podle indického deníku Mumbai Mirror se ale film konečně dočká premiéry počátkem příštího roku. 

Svérázný indický remake Ramba.

Stallone film nesnášel

Když padla poslední klapka První krve v roce 1982, byl Sylvester Stallone údajně jako na trní. Film se mu nelíbil a herec měl pocit, že zničí celou jeho kariéru. Přišel údajně i s návrhem toho, že koupí všechny existující negativy, aby se snímek vůbec nedostal do kin.

V té době měl snímek ještě tři hodiny. Filmaři ale Stallonemu domluvili, zkrátili stopáž na polovinu a Ramba do kin poslali. Dobře udělali. 

Akční legenda John Rambo (Sylvester Stallone) ve filmu Rambo II (1985). Režie: George P. Cosmatos.

Kulku do hlavy

Rambo je zabiják, ale nebylo tomu tak vždy. V První krvi (1982) zemře jediný člověk a to ještě v podstatě vlastním přičiněním, když vypadne z helikoptéry. V naprostém protikladu k tomu je třetí díl z roku 1988, kde celkově zemře více než 200 lidí. Snímek se tehdy dokonce zapsal do Guinnessovy knihy rekordů jako nejbrutálnější film všech dob. 

Zvíře pro rytíře

Výcvik filmových zvířat je náročný a trvá dlouho. Zkušených zvířecích herců je málo. Někteří se tak mohou objevit hned v několika filmech. Rambo jezdí ve třetím filmu na stejném černém hřebci, na kterém se později proháněl Harrison Ford v Indiana Jonesovi a poslední křížové výpravě (1989).

John Rambo ve filmu Rambo 3 (1988).

Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989).

Rambo je zakázán v Myanmaru

Snímek nazvaný jednoduše Rambo (2008) se odehrává kdesi na pomezí států Barma a Myanmar. Rambo v něm musí zachránit skupinu misionářů, které unesla armáda brutálního vojenského režimu. Snímek vojáky z této oblasti vykresluje extrémně negativně a Stallone se netajil tím, že snímek (který ostatně sám režíroval) je kromě akční podívané i politickým komentářem. 

Myanmarská vláda snímek zakázala. Těm, kteří by ho chtěli distribuovat, hrozí sedm let vězení. Možná právě to ale z filmu udělalo v zemi velmi žádané zboží. K sehnání byl pochopitelně jen na černém trhu. 

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...