Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Madonna, Elton John. Čí alba už nejsou v top 500?

Kultura

  7:00
LONDÝN - Časopis Rolling Stone aktualizoval žebříček nejlepších alb všech dob. Do žebříčku 500 desek se dostaly hned tři patřící americkému rapperovi Kanyemu Westovi.

Kanye West pronikl mezi hudební elitu foto: Reuters

Nejvíc na nynější aktualizaci vydělal právě Kanye West. Nejvýš se z jeho alb dostalo Late Registration z roku 2005, i když mu patří "jen" 118. příčka. Dalšími novými položkami Westa v žebříčku jsou The College Dropout (2004) a My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010).

Celkem bylo do žebříčku nově zařazeno 30 alb, a to na úkor "méně zásadních" desek hojně zastoupených umělců, jako jsou The Beach Boys (album Sunflower), David Bowie (Changesone), Elton John (Elton John) a Madonna (Music).

Beatles dál kralují

Z přidání svých alb se mohou těšit skupiny Radiohead, Arcade Fire nebo Arctic Monkeys. Nově je v žebříčku také Jay-Z se svým "černým" albem, Lil Wayne s kolekcí Tha Carter III a Amy Winehouse s Back to Black. Nová alba mají v žebříčku rovněž osobnosti jako Bruce Springsteen a Bob Dylan.

Aktuální seznam 500 nejlepších alb všech dob vychází především z původního žebříčku z roku 2003 a aktualizovaného v roce 2005. V první desítce jsou i nadále hned čtyřikrát zastoupeni The Beatles, jejichž album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band je v čele žebříčku.

Autoři: ,