Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Rapper pózuje nad mrtvým Trumpem. Snoop Dogg šokoval obalem nového alba

Kultura

  10:18
WASHINGTON - Americký raper Snoop Dogg vyvolal minulý týden spory, když na svém Instagramu zveřejnil snímek kontroverzního přebalu své nové desky Make America Crip Again, který hudebníka zobrazuje, jak stojí nad mrtvým tělem amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Festival v Glastonbury, Snoop Dogg foto: wikimedia commonsReuters

Trump, hlásá visačka na nohách mrtvoly. Nikoho nenechává na pochybách o tom, čí tělo se pod plachtou skrývá. Přebal alba vyvolal na sociálních sítích řadu rozporuplných reakcí. Příspěvek byl později raději smazán. Navíc šlo o nevyužitý návrh. Raperův spolupracovník týdeníku Variety sdělil, že album již vyšlo (27. října) v jiném přebalu.

Na něm je modrá baseballová čepice s nápisem „Make America Crip Again“, která je jasnou narážkou na Trumpovy červené čepice s jeho volebním sloganem „Make America Great Again“. Crip může být v tomto případě zkratkou slova cripple, česky kripl neboli mrzák. Původní přebal alba odkazuje na desku rapera Ice Cube z roku 1991 s názvem Death Certificate, jež ukázala, jak stojí nad mrtvolou strýčka Sama.

Kontroverzní přebal alba Make America Great Again.

Snoop Dogg se svým odporem k Donaldu Trumpovi netají. Rapper v talkshow What Happens Live v roce 2016 oznámil, že bude v prezidentské volbě volit Hillary Clintonovou. Když Donald Trump vyhrál, reagoval na svém Twitteru: „Páni, oživlé mrtvoly Ameriky vyšly ze svých domovů a zvolily Trumpa. Člověka, který v životě nedržel žádnou politickou funkci.“

V lednu 2017 Dogg prohlásil, že se opře do každého umělce, který bude součástí Trumpovy inaugurace. V březnu pak vydal video k písni Lavender, ve kterém si z nového prezidenta dělá srandu a míří na něj zbraní. To už na svém Twitteru reagoval i Trump: „Představte si, co by se stalo, kdyby Snoop Dogg (spolu se svou upadající kariérou) namířil zbraň na Obamu. Šel by okamžitě do vězení!“ 

V červnu roku 2016 vydal rapper Kayne West klip k písni Famous. Ve videu leží hudebník na posteli vedle nahého Donalda Trumpa a celé řady jiných amerických celebrit. West později přiznal, že šlo o voskové figuríny. Deset nahých voskových postav přišlo rappera na 750 tisíc dolarů (zhruba 17 milionů korun).

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!