Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Rázným tangem proti ničivé síle globalizace, která dusí a zotročuje

Kultura

  9:00
Přímočaré zahrané argentinské tango přímo z Buenos Aires nabídne festival Struny podzimu zítra, v neděli 15. listopadu, v podání kapely Astillero Tango.

Astillero Tango foto: Astillero Tango mySpaceReprofoto

Septet hudebníků Astillero Tango vychází ze základů tradičního tanga, jeho akustického zvuku i typické instrumentace. Soubor však hraje výhradně své vlastní kompozice, ve Stavovském divadle zazní převážně skladby z jejich druhého alba Sin descanso en Bratislava, jejichž atmosféru umocní videoprojekce.

Vloni zazářili na festivalu WOMEX ve španělské Seville, poté absolvovali evropské turné a díky festival Struny podzimu se poprvé představí v České republice. Na svém kontě má zatím dvě desky, a to Tango de Ruptura? (2006) a Sin descanso en Bratislava (2008). Hudebníky, kteří hrají na tradiční nástroje, doplňuje violoncello.

Zotročuje každou expresi
Skupina byla založena s cílem vrátit tangu jeho výsostné postavení a zároveň dodat mu novou identitu, jež má odrážet život současného Buenos Aires. Sami hudebníci svá východiska formulují poměrně ostře: "Pro naši generaci znamená tango novou 'srážku' s vlastní identitou, se zvukem Buenos Aires, příběhy, ulicemi a lidmi, kteří tvořili a tvoří toto město. Ta také zosobňuje odpor proti ničivé síle globalizace, která dusí a zotročuje každou expresi, která unikne z jejích spárů, aby nebyla pouze obchodně využita nebo umělecky prostituována."

Na vedlejší koleji
Astillero Tango se nevěnuje jen koncertní činnosti. Členové kapely založili dobrovolnou organizaci na podporu žánru tanga, kde vyučují mladé muzikanty, spolupracují s neziskovými organizacemi a účastní se potřebných sociálních projektů. V Buenos Aires požívají členové kapely vážnosti jako studovaní i praktikující odborníci v oboru tanga.

Ačkoliv by mělo být Buenos Aires mekkou tanga, skomírá zde tento žánr na úbytě. "Tango vyjadřovalo život obyvatel Buenos Aires dlouhá léta. Bohužel je od 60. let odstaveno na vedlejší kolej, protože se přestalo vyvíjet jako žánr populární hudby a stal se z něj pouhý turistický suvenýr. Cílem Astillera je postavit se čelem k novým možnostem rozvoje tanga, komponovat nové hudební skladby, které odrážejí dnešní život v Buenos Aires, jeho obyvatele a aktuální konflikty," dodávají sami hudebníci.

Autoři:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...