Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

RECENZE: A dost, hodím se mimo. Opozdilec si klade otázku, jak to bylo s Hrabalem

Román Opozdilec je druhou do češtiny přeloženou knihou belgického spisovatele Dimitriho Verhulsta (* 1972), jehož bibliografie čítá přes dvě desítky titulů. Témat jako stárnutí, únava z partnerského života a život ve lži se autor chopil v Opozdilci s vervou, sarkasmem, ale nedotaženě.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

9. 4. 2017 22:58

Ještě se starší generace nepřestává děsit plíživého příchodu Alzheimera ("už pak nepoznával ani svého psa", dočetla jsem se v jednom severském krimirománu) a už se v kině nebo při četbě smějeme nápaditému hrdinovi, který demenci jenom předstírá, aby se osvobodil od permanentního dohledu své manželky, která dělá všechno jen pro jeho dobro, div ho tím nezadusí. A hodný manžel desítky let nemá odvahu ani sílu se vzepřít. A potom přichází karikatura vzpoury: hra na Alzheimera. Belgický autor vymyslel postavu, která se svou motivací podobá veterináři z filmu Teorie tygra. Filmový hrdina se inspiroval starým papouškem s poruchou paměti - a nápad byl na světě. Asi je to nějaký virus - ne snad sama Alzheimerova choroba, ale potřeba o ní psát romány a natáčet filmy.

0 0
možnosti
ŠA

Š. Apolen

10. 4. 2017 1:12

Teorie tygra, byla natočena právě na motiv z knihy belgického autora. Mám dojem, že to bylo napsáno i v závěrečných titulcích a uváděno v upoutávkách.

0 0
možnosti