Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

RECENZE: Až přijde válka. Dokument, který se ptá, kde končí legrace

Kultura

  12:00
PRAHA - Dokument českého režiséra Jana Geberta Až přijde válka se poprvé představil na letošním Berlinale. Nyní vstoupil do kin – a vidět jej stojí za to: je to absurdní zážitek, který zároveň přináší velmi důrazné varování.

To nejsou vojáci. Peter Švrček (vlevo) si však dává záležet na tom, aby tak jeho Slovenští branci působili. foto: Bontonfilm

Protagonistou filmu je cílevědomý slovenský mladík Peter Švrček, který se postavil do čela organizace nazvané Slovenští branci. Jejich cílem je co nejvíce se podobat armádě, vyvíjet i politickou aktivitu, vychovávat své členy (i nečleny) k vlastenectví a podporovat myšlenku všeslovanské soudržnosti.

Dokument zachycuje velitele Slovenských branců u maturity(!) i v čele zupáckého výcviku, kde k němu oddaně vzhlíží skupinka neohrabaných kluků v napodobeninách uniforem. V tu chvíli je to ještě celkem zábavné a vlastně pořád vidíme spíš partu puberťáků, kteří si v lese hrají na vojáky, o nichž předtím viděli pár filmů.

RECENZE: Zlý časy v El Royale. Čím hůř v El Royale, tím lépe

To se však celkem brzy změní a protagonistovy ambice a jejich projevy rostou do podoby, ze které už moc do smíchu není. Cvičení „branců“ působí čím dál opravdověji, důraz na disciplínu už nemá charakter hry a sílí snaha proniknout do veřejného povědomí, získat punc oficiality, nabírat příznivce a politickou sílu. Hrdina přitom nepostrádá inteligenci ani jisté charisma – zjevně ovšem rozehrává neblaze povědomou hru, jejíž dosah možná ani sám nedohlédne. Úzký kroužek „povolaných“ považuje za samozřejmé, že v zakládané politické straně nebudou žádné vnitrostranické volby, neboť lepší vedení by se stejně nenašlo... I tehdy se ještě najde důvod k zasmání (opravdu výborný, až formanovský moment přináší pasáž ze slavnostního sjezdu zasloužilých branců, kteří by rádi tančili, ale jaksi nemají s kým...).

Když ale vidíme, jak Slovenští branci zajišťují pořadatelskou službu na oficiální akci Matice slovenské, potkávají se s ruskými Nočními vlky, a dokonce pořádají propagandistickou přednášku na základní škole, to už jde opravdu smích stranou (naštěstí v tu chvíli zní alespoň ten dětský).

Můžeme si říkat, že k reálnému nebezpečí ze strany takovýchto „nadšenců“ je pořád ještě daleko. Asi tak daleko, jako je Ukrajina.

Až přijde válka

Česko, Chorvatsko 2018

Premiéra 18. 10.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!