Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

RECENZE: Blastery a zelené škrvně. Mandalorian je příruční zavazadlo světa Star Wars

Dyn Jarren je Mandalorian a nájemný lovec. Seriál The Mandalorian (2019). Tvůrce: Jon Favreau. foto: Disney

PRAHA - Seriál Mandalorian (The Mandalorian) byl oznámen jako jedna z vlajkových lodí streamovací služby Disney+. V kratších dílech, než je pro dnešní seriály běžné, nabízí vesmír Star Wars oproštěný od zbytečné vaty politiky a složitých vztahů. Místo toho servíruje akci připomínající videohry, a také jednoho divákům poměrně povědomého mimozemšťana.
  5:00

Dyn Jarren je Mandalorian, zástupce rasy válečníků a nájemných lovců. Lze je bezpečně poznat podle ikonické zbroje z beskarské oceli a helmy, kterou téměř nikdy nesundavají. Jarren bere jen ty nejtěžší úkoly, aby si vydělal na živobytí. Osud mu do ruky přihraje zakázku na nebezpečný cíl.

Roztomilost sama. Seriál The Mandalorian (2019). Tvůrce: Jon Favreau.
Seriál The Mandalorian (2019). Tvůrce: Jon Favreau.

Když lovec zjistí, že jeho cíl je ještě dítě (ačkoliv je mu padesát let), rozhodne se jej nezastřelit, ale dovézt zpět živé. Jenže už když malý capart vykoukne ze své stylové létající kolébky, každému, kdo viděl alespoň jeden z filmů ságy, musí být jasné, že tady půjde o něco víc. 

Dyn Jarren je ze stejného těsta jako nájemný lovec Boba Fett (původní trilogie) a jeho otec Jango Fett (mnohými zavrhovaná „prequel“ trilogie). Hrdinu nemnoha slov, pro něhož je největším životním bohatstvím exoticky vypadající puška na zádech, ztvárnil herec Pedro Pascal, divákům známý jako Oberyn Martell ze seriálu Hra o trůny. Ačkoliv Jarren moc nemluví a neukazuje tvář, je tím nejbližším, co v Mandalorianovi lze nazvat herectvím. 

Akční sekvence připomínají videohru. Dynamické souboje jsou příležitostí pro titulárního hrdinu, aby rány rozdával, ale také je hojně sklízel. Přestřelky pak čerpají z toho nejlepšího z historie spaghetti westernů. Dyn Jarren má svůj blaster proklatě nízko u pasu. Akce je v Mandalorianovi opravdu povedená. 

Krátký, ale úplný

Snad největší výhodou Mandaloriana je ale délka jeho epizod. V době, kdy díly seriálových blockbusterů často atakují stopáž jedné hodiny, se nájemný lovec vytasil se zhruba půl hodinou na jednu epizodu. Seriálu se přitom podařilo pojmout bohatý starwarsovský vesmír plný bytostí a příběhů tak, aby nepůsobil osekaně či neúplně. Pokud jsou filmy hlavní příběhové linie pomyslnými kufry, je Mandalorian plnohodnotné příruční zavazadlo. 

Mandalorian stejně, jako film Rogue One: Star Wars Story (2016), dokazuje že nejlepší díla z daleké, předaleké galaxie se bez problémů obejdou bez vyšších ideálů, záchrany vesmíru a rytířů se světelnými meči.

Až intimní příběhy několika málo hrdinů jsou ten správný lék na zatuchlost provázející hlavní filmovou linii ságy už od sedmé epizody z roku 2015. A co si budeme nalhávat, velkou práci za Mandaloriana odvádí i jeho nevýslovně roztomilý zelený společník.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...