Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

RECENZE: Bláznivé hrátky po italsku. Graces jsou prostopášným filozofováním o podobách krásy

Kultura

  5:00
PRAHA - Třiatřicátý ročník Mezinárodního festivalu Tanec Praha zahájil několikatýdenní program na domovské scéně divadla Ponec vystoupením choreografky a režisérky Silvie Gribaudiové.

V hlavní roli entuziasmus. Sofia Gribaudiová a její polemika s antickými ideály krásy. foto: TANEC PRAHA

Její produkce kolují po zahraničních festivalech a některé z nich získaly i ocenění. Mezi ně se také řadí Graces vytvořené v roce 2018, které po tři večery mohli zhlédnout diváci v Praze.

Gribaudiová se nechala inspirovat sochou Antonia Canovy, jedním z neznámějších uměleckých děl zobrazující dcery boha Dia. Podle tradovaného mýtu šlo o milé, laskavé bytosti, které se rády družily, veselily a konáním dobrodiní se snažily zpříjemnit život i ostatním. Představují ztělesnění elegance, lehkost a krásy – a právě o jejich estetických kritérií daných antikou Gribaudiová spolu se třemi performery polemizuje. Na jevišti si však nevystačí sami se sebou a v průběhu produkce často oslovují diváky, od nichž očekávají odpovědi na různé otázky a okamžitou odezvu.

Představení od začátku do konce doprovázejí slova. Bez opakování „thank you“ a „beautiful“ na konci téměř každého výjevu by se to neobešlo. Pro Gribaudiovou je mluva zásadním prostředkem sdílení a gesta od počátku následně dokreslují vyřčené pojmy. Jednoduchý fyzický projev doprovází luskání prstů, tleskání, posléze barokní tóny, valčík a ve finále popové písně s výraznými beaty.

Taneční průpravou netknutá

Tři mužští aktéři (Matteo Marchesi, Siro Guglielmi, Andrea Rampazzo) se v čele se svou „velitelkou“ Silvií Gribaudiovou snaží strhnout diváky k aplausu i v průběhu představení a nenechají je na pochybách, že bez jejich zapojení by se bláznivé skotačení na scéně neujmulo. Jestliže pánské trio je více či méně s tancem seznámeno, Gribaudiová se netají tím, že je taneční průpravou netknutá a nedělá si vrásky se svou plnoštíhlou postavou.

Do odvážnějších kombinací se pouštějí především tanečníci, kteří si tropí legraci z klasické techniky, kterou ovšem bravurně neovládají. Jinak si vystačí s repetováním jednoduchých pohybových frází a prvků, vytrvale poukazují na směšnost přepjatého projevu a artificiálnost klasických póz.

Do tohoto „znevažování“ taneční formy se vrhají s humorem a občas vypadají jako cirkusoví klauni, kteří chtějí za každou cenu přesvědčit přihlížející o důvtipu svých výstupů, když si například na nejrůznější části těla přichycují barevné květy, rozhazují je po scéně a přitom se velmi baví, byť jejich skeče zůstávají poněkud bez pointy...

GRACES by Silvia Gribaudi from silvia gribaudi on Vimeo.

Měkce, svobodně, radostně

Lehce bizarní taneční kvarteto oděné unisono do černého spodního prádla a ponožek nechává na odiv svá těla, bez jakékoliv ambice být v tanci dokonalí. V jednu chvíli se muži svlékají a nazí se staví do postojů připomínajících slavné sousoší Canovy – zpomaleně přecházejí od jedné pózy k druhé tak, aby zakryli intimní partie a dali na odiv svou muskulaturu. Z této choulostivé situace je vysvobozuje Gribaudiová, když jim přinese zlaté slipy a sama se do zlatavých svršků převléká. Finální polití bílého baletizolu vodou je pak příležitostí, jak se sklouzávat v nejrůznějších polohách po podlaze – měkce, svobodně, radostně.

Gribaudiová plna entuziasmu, nerozvážnosti a až infantilností láká postupně mužské kolegy do své rozmarné hry. Nakonec se všichni společně pouštějí do rozpustilých eskapád a opájí se volností, kterou jim jejich bláznivé skotačení přináší, bez ohledu na to, jak vypadají. Záleží jen na vás, zda na lapidárnost sdělení a prostopášné „filosofování“ o podobách fyzické krásy přistoupíte a inscenace pro vás bude dostatečně výmluvná a umělecky přesvědčivá.

TANEC PRAHA: GRACES

Choreografie: Silvia Gribaudiová

Dramaturgie:Silvia Gribaudiová, Matteo Maffesanti

Světelný design:Antonio Rinaldi

Kostýmy: Elena Rossi

Divadlo Ponec, 2. června

Autor:
Témata: Divadlo, Kultura, krása, Praha

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...