Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

RECENZE: Božena chce žít a tvořit. Spisovatelka by se v nové minisérii mohla dočkat rehabilitace

Hvězda pražské vlastenecké společnosti. Anna Kameníková jako mladá Božena Němcová. foto: Česká televize

PRAHA - První díl čtyřdílné minisérie slibující předvést celý pravdivý příběh nejslavnější české spisovatelky Boženy Němcové odvysílala Česká televize v neděli.
  10:00

Božena Němcová, vlastním jménem Barbora Němcová (narozená jako Barbora Novotná a vyrůstající jako Barbora Panklová), zanechala české literatuře nesmazatelný odkaz. Ať už v podobě slavné, byť leckým nemilované (většinou proto, že nepochopené) Babičky, stále velmi oblíbených pohádek, nebo výrazných ženských postav v dalších prózách.

Anna Kameníková jako Božena Němcová.
Aňa Geislerová jako Božena Němcová.

Svůj nespravedlivě krátký život prožila mezi léty 1820 a 1862, od sedmnácti let byla provdána za o poznání staršího úředníka Josefa Němce a jejich manželství, z něhož vzešly čtyři děti, nebylo z nejšťastnějších. Samozřejmě je toho mnohem více, co se lze o této mimořádné ženě dočíst (třeba i jen na pouhé Wikipedii) a mírně poučené zájemce nezaskočí ani výčet jejích mimomanželských románků.

Čtyřdílná televizní série Božena autorek Hany Wlodarczykové a Martiny Komárkové a režisérky Lenky Wimmerové si však klade za cíl o něco více, než jen rozšířit encyklopedické heslo. Chce předvést Němcovou jako ženu, která usiluje o náležité místo ve společnosti i v rodině, bojuje o uplatnění a o svobodu a ve své době řeší problémy a situace v mnohém obdobné těm, kterým čelí lidé dnes.

Zároveň – což je jasné i z osamoceného druhého dílu, který televize v předstihu představila recenzentům – nejde o žádné nekritické stavění na piedestal. Epizoda, v níž Božena přijímá své literární jméno a zamilovává se do básníka Václava Bolemíra Nebeského, ji ukazuje jako ženu velkého talentu, inteligence a vášně, jako oběť společenských konvencí a slabosti svých mužských protějšků, ale do jisté míry také jako oběť vlastních nerealistických tužeb a romantických představ.

Božena Němcová je tu blízce příbuzná Flaubertově Paní Bovaryové a jistě i dalším ženám oné doby – není náhoda, že zmíněný francouzský román vyšel za Němcové života. Oproti Emě Bovaryové má ovšem Božena velkou výhodu útočiště ve své tvorbě; jak moc se právě tento pilíř jejího života v sérii projeví, však nelze podle jedné epizody soudit. 

Naopak lze říci, že Anna Kameníková je v roli mladé Boženy (v dalších dílech pak předá štafetu Aně Geislerové) přesvědčivě nezkrotná a posedlá touhou po lásce, stejně jako je Josef Němec v podání Jana Hájka bytostně uražený ve svých měšťáckých očekáváních i v představách o své osvícenosti a tolerantnosti. Jeho postava, ohlašují tvůrkyně, se má v sérii dočkat jisté rehabilitace – ze zhlednutého to tak sice moc nevypadá, ale šance tu jistě ještě je.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Zahradník/údržbář budov

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha