Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

RECENZE: Divocí, barevní a ironičtí. Tvorba Lubomíra Typlta je ostře kritická ke světu

Typltovy obrazy jsou plné divoké exprese. foto: DSC GALLERY/Tomáš Souček

PRAHA - V pražské DSC Gallery se konala výstava Lubomíra Typlta nazvaná Jsem krácen, dělen a věčně v minusu. Hostem je německá umělkyně Simone Haack. Setkali se tu dva malíři – figuralisté, jejichž tvorba se přirozeně doplňuje.
  18:00

Lubomír Typlt rozvíjí odkaz expresionismu a také nové figurace. Je také zřejmé, že vychází z několika následných vln středoevropského i českého symbolismu. Vyjadřuje se výraznými gesty a ostrými barevnými tóny. Ve svých velkoryse cítěných dynamických obrazech umí přesně vystihnout pohyb, je v nich napětí a divokost. Promítá se do nich absurdita doby se všemi jejími rozpory, ve které myšlení mnoha lidí do značné míry zaostává za technickým pokrokem. Zrcadlí se v nich skutečnost, že lidé mentálně nedozráli pro využití objevů přírodních věd, sociologie, psychologie i filozofie, kterých se často zmocňují nezodpovědní jedinci. 

V jeho tvorbě se tedy odrážejí složité a nejednoznačné vztahy v dnešní společnosti, které mnohdy přinášejí nebezpečí nejen pro naši civilizaci, ale i pro přírodu a celou planetu. Přitom se z ní ovšem nevytrácí ani spontánní radost z malby.

Ostře kritický pohled na svět

V oblasti figurální tvorby zaujímá Lubomír Typlt u nás důležité místo a navazuje na své předchůdce, kteří vynikali vyhraněným smyslem pro vyjádření absurdity a pro ostrou i jemnou ironii. K nim patří ve svém raném období Boris Jirků, který tehdy v ilustracích dokázal přesně vyjádřit myšlenky slavného jihoamerického spisovatele Gabriela Garcii Márqueze.

K těm, kteří na něj měli vliv, patří nesporně Jiří Načeradský, jeho profesor z brněnské Fakulty výtvarných umění a jeden z nejvýraznějších představitelů české nové figurace. Přirozeně na něj působila i moderní německá malba a atmosféra na düssledorfské Akademii, kde studoval u takových osobností, jako je A. R. Penck. Svou tvorbou tedy propojuje českou a německou kulturu, už proto, že po studiích žil několik let v Berlíně.

Vystavuje v našich i zahraničních galeriích a opakovaně se k jeho tvorbě vrací i pražská DSC Gallery. Jeho ironie má blízko k německé nové věcnosti, z níž vychází i německá malířka Simone Haack, patřící ke stejné generaci. Oba umělci vyrůstají z blízkých tradic a z prostředí, která mají víc společného, než si obvykle myslíme. Navazují na vývoj propojující střední a západní Evropu.

Oba jsou figuralisté, do jejichž tvorby se promítá ostře kritický pohled na svět. Je pro ně příznačný velkorysý způsob malířského vyjádření, cit pro výrazné barevné kontrasty, pro psychologické vystižení proměn, k nimž v současném světě dochází a k nimž se řadí zhrubnutí mezilidských vztahů a narůstání názorových extrémů a bezohlednosti.

V DSC Gallery tedy vystavovali dva umělci střední generace, kteří se dokážou k současnému vývoji vyjádřit rafinovaným a zároveň názorově vyhraněným způsobem a kterým se podařilo přirozeně vstoupit do mezinárodních souvislostí.

 Zbývá připomenout, že DSC Gallery patří k těm galeriím, které se snaží o propojení českého a zahraničního umění, že se soustřeďuje na nacházení vztahů mezi různými kulturami a významně tak přispívá k tomu, aby naši malíři či sochaři různého zaměření i věku nezůstali izolovaní a aby dostali příležitost ke srovnání v širším měřítku.

LUBOMÍR TYPLT: JSEM KRÁCEN, DĚLEN A VĚČNĚ V MINUSU

host Simone Haack

kurátor Karel Srp

DSC Gallery, Praha

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...