Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

RECENZE: Hlazení šelem proti srsti. Seriál Medvědín skvěle vyjmenovává bolavá místa společnosti

Seriál Medvědín (2020). foto: HBO

MEDVĚDÍN - Možná nemá švédský název fiktivního městečka Björnstad takový nádech pohádkové grotesknosti jako česká varianta Medvědín. V každém případě se v onom městě nic pohádkového ani groteskního neděje: pod příkrovem maloměstské ospalosti se tam odehrává temný příběh křivd, nenávisti, nespravedlnosti a traumat. Tedy to, co očekáváme od severského dramatu, patřičně zamrzlého ve sněhu, ledu a tmě.
  5:00

Ledu je v Medvědíně nadstandardně: děj se totiž točí okolo místního hokejového klubu, zejména jeho juniorského družstva. Přichází k němu jako trenér slavný místní rodák Peter Andersson, který donedávna působil coby hráč v severoamerické NHL. Jeho tamní kariéru ukončila zranění, ale i tragická smrt malého syna, a jak se v Medvědíně povídá, možná též problémy s alkoholem.

Peter a jeho tým čelí poněkud vyhrocenému úkolu: ze spodních příček tabulky se musejí dostat až na vrchol, jinak je s místním hokejem i zimním stadionem konec. Peterovi se i přes počáteční obtíže ukázkově daří, ne všichni jej však mají rádi. Zarytého nepřítele má Peter zejména v otci hlavní hvězdy týmu Kevina Erdahla – Matsovi, vlivném podnikateli, jenž realizuje prostřednictvím nemilosrdné drezúry svého syna vlastní nenaplněné hokejové ambice. Mats má s Peterem nevyřízené účty ještě z dob, kdy oba hráli hokej jako junioři. Ti dva se teď spolu symbolicky rvou o duši hokejového týmu i celého městečka.

Ze spasitele vyvrhelem

Zásadním způsobem pak do hry vstoupí konflikt mezi dospívajícími dětmi Matse a Petera, Kevinem a Mayou. Aféra propukne v tu nejméně vhodnou dobu – právě když se má hrát klíčové utkání soutěže. Peter i Maya jsou rázem považováni za veřejné nepřátele, městečkem cloumá zloba a nespravedlnost míří k tragickému vyústění. Katarze je bolestně vykoupená a pachuť zůstává. Seriál stejně jako jako jeho předloha sugestivně předvádí zaslepenost, proti níž je téměř nemožné se bránit.

K přesvědčivosti Medvědína pomáhají dobře napsané i obsazené hlavní role – Peter v podání Ulfa Stenberga je zralá osobnost, sportovec, trenér, ale také zodpovědný otec a dospělý muž zocelený životem; přesto přijdou chvíle, kdy ztrácí jistotu. Mats (Tobias Zilliacus) je naproti tomu vnějškově úspěšný, ale neurotický a zastydlý fanatik mrzačící svého syna. Výrazný je i výkon Olivera Dufakera v roli Kevina, nevyzpytatelného zamlklého mladíka, který je milovaný týmem i fanoušky, ale kromě hokeje nemá v životě vůbec nic.

Městečko Medvědín do značné míry funguje jako model současného světa. Je možné mu vytknout, že aktuálně exponovaná společenská témata, jako je násilí na ženách, toxická maskulinita, situace etnických menšin (v příběhu má významnou roli také mladý přistěhovalec Amat a jeho matka Fatima) či homosexuálů (jeden z hráčů a Kevinův nejlepší kamarád je gay) hromadí programově a předvídatelně. Na druhé straně když už cítí tvůrci potřebu vyjmenovat všechna bolavá místa společnosti, je dobré to udělat tak jako v Medvědíně: s přesvědčivými hereckými výkony, psychologickou věrohodností, napínavou zápletkou, vynikající výpravou a v atmosféře mrazivého severu, která jako katalyzátor očistně tísnivých nálad málokdy zklame.

MEDVĚDÍN

Švédsko 2020

Režie: Peter Grönlund

Uvádí HBO od 18. 10.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...