Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

RECENZE: Iva Bittová si pro Náměšť připravila speciální koncert

Iva Bittová a sbor Babačka (Připomínky folkových prázdnin 2020) foto: Kamila Berndorffová

Festival Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou musel podobně jako jiné akce radikálně změnit svůj letošní ročník. Program se sice výrazně zúžil, ale o výborné zážitky skalní fanoušci nepřišli. Například ve čtvrtek byl na programu zcela mimořádně vystavěný koncert Ivy Bittové a jejích přátel.
  17:00

Už od úterka se v Náměšti odehrával „polofestival“ Připomínky Folkových prázdnin. Nechybělo tradiční muzikologické kolokvium, tentokrát na téma Hudba a prostor, v úterý uvedl premiéru nového programu 11 podob lásky „progresivní folklorista“ Marian Friedl s kapelou Odysea, ve středu se víceméně improvizovaných krátkých bloků zhostili Lucie Redlová, Jiří Plocek, Marian Friedl a duo Broken Harp.

Všechny koncerty se odehrávaly v prostoru Staré tkalcovny, která byla upravena a vyzdobena podle návrhů Rostislava Pospíšila, který „Folkovkám“ už dlouhá léta dává nezaměnitelnou výtvarnou tvář. Ostatně, postaral se i o obálku alba Harfy nad Oslavou, které právě vyšlo a zachycuje jeden z koncertů loňského ročníku, stejně jako o ilustrace, grafiku a část povídání vzpomínkové knihy na pětatřicetiletou historii festivalu, jejímž hlavním autorem je šéf festivalu Michal Schmidt, a která také v těchto dnech vyšla.

Čtvrteční koncert Iva Bittové přinesl nevšední zážitek, byl hodně jiný oproti jejímu běžnému, samozřejmě velmi vysokému standardu. Ivě Bittové a jejím hudebním přátelům, dlouholetému muzikantskému souputníkovi Vladimíru Václavkovi, zpěvaččinu synovi Antonínu Fajtovi za klávesami, legendě moravského folku Ivo Viktorinovi s kytarou a dětsko-dámskému sboru Babačka se podařilo vytvořit magickou a přitom veskrze přirozenou, takřka rodinnou atmosféru.

Velkou roli sehrál repertoár. Sólovými výstupy (v nichž je ale tak či onak ostatní doprovodili) přispěli vlastně všichni. Ivo Viktorin zahrál dvě písně z repertoáru domovského AG Fleku, Vladimír Václavek si vzpomněl na ranou píseň A nebe je na tvých rtech ze svého bezmála třicet let starého sólového debutu.

Sbor Babačka, který Bittová sestavila z nadšenců z obce Bory u Žďáru nad Sázavou, jež je nyní jejím českým působištěm, zazpíval řadu lidových písní, a zalovil také v Baladě pro banditu. „Svoji pamětnickou píseň jsem už předala mladé generaci,“ okomentovala Bittová okamžik, kdy slavnou Zabili zabili s krásně přirozeným výrazem zazpívala dívka ze sboru a „paní sbormistryně“ se připojila vokálem jen v refrénu - kdy ovšem zároveň dirigovala společné pobrukování publika.

Program samotné Ivy Bittové byl také z největší části postaven na folklorních ohlasech, ať už prostřednictvím přímých citací lidových písní, z nichž jednu „ve světové premiéře“ protagonistka vybrala přímo z náměšťského regionu, anebo v písních, které patří do repertoáru Ivy Bittové standardně a jsou na lidových motivech postaveny (Zelený víneček, Huljet huljet). Svým způsobem sem vlastně spadá i jedna z nejslavnějších písní Ivy Bittové Uspávanka - ani ta samozřejmě, zvlášť když byl „po ruce“ Vladimír Václavek a dětský sbor, nemohla chybět.

Program koncertu (který byl také streamován po internetu, stejně jako ostatní Připomínky Folkových prázdnin) byl zjevně postaven této příležitosti na tělo. Což svědčí o mimořádnosti celé akce i o vztahu hudebníků, kteří tento festival mají v oblibě, rádi se na něj vracejí a neváhají si pro něj připravit speciální dárek.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...