Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

RECENZE: K čemu drogy, když je tu Zlatá maska? Divák je z poloviny soutěže už od začátku vyřazený

Zábavná show Zlatá maska. foto: TV PRIMA

Recenze
PRAHA - Televize Prima ve spolupráci s TV JOJ v neděli předvedla první díl zábavné soutěže Zlatá maska, postavené na úspěšné zahraniční licenci.
  5:00

Kdyby se někdo zeptal, kde lze na jednom místě najít Buldočka, Zmrzlinu, Ufona a Robota, první odpovědí by patrně bylo, že v nějaké hodně zvláštní a představivostí překypující dětské knížce. V případě televize Prima je ale odpovědí jedno přezdobené pódium se sbírkou různobarevných světelných reflektorů.

Zábavná show Zlatá maska.
Zábavná show Zlatá maska.

Zlatá maska vznikla v Jižní Koreji a po ohromném úspěchu se formát dostal do celého světa. Svou verzi mají Spojené státy, Německo, Francie nebo třeba Vietnam. 

V soutěži se utkávají známé tváře dané země skryté v nákladných kostýmech. Zpívají coververze známých radiových hitů a předvádějí taneční kreace. Diváci spolu s porotou, takzvanými detektivy, hádají na základě indicií, kdo se pod maskou skrývá. Diváci každý týden zvolí toho nejhoršího a jeho identitu tím odhalí. Dalo by se to přirovnat k barevnější verzi pořadu Tvoje tvář má známý hlas s přidaným momentem překvapení. 

Zaznívají písně zbrusu nové, ale i šlágry z dob kdy byly obě zúčastněné země, Česko a Slovensko, stále jedním státem. Dění na pódiu dává pramalý smysl. Když například Jednorožec zpíval tesknou píseň Vyznanie od Mariky Gombitové, výzdobu tvořila umělá skála s obří černou lebkou v levé části celého útvaru. Jiná vystoupení zase svou zběsilostí, frenetickými pohyby a ústřední okostýmovanou postavičkou připomínají stav po užití drog. 

Dvanáct soutěžících se rekrutovalo z řad českých a slovenských celebrit, šest a šest. To je patrně největší slabostí Zlaté masky. Určitě není nerealistické tvrdit, že běžný český televizní divák se ve známých slovenských tvářích nevyzná. To platí pochopitelně i vice versa. Televize tak v podstatě z nejzábavnější části celé Zlaté masky, tedy hádání toho, kdo je pod kterou maskou, vyřadila vždy diváky toho národa, ke kterému daná celebrita nepatří. 

Obdobný problém ale mohou mít i porotci, jak v prvním díle dobře ilustrovala Jiřina Bohdalová, když si v případě postavy Páva nebyla schopná tipnout žádného Slováka. 

Zajímavé také je, že ve světě je pořad vysílán pod variací názvu Maskovaný zpěvák (The Masked Singer). Dramaturgické rozhodnutí pojmenovat ho Zlatá maska, což je mimochodem název známého ruského divadelního festivalu a s ním spojených cen, nedává žádný smysl. Stejně jako celý pořad.