Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

RECENZE: Potvora. Rozzuřená patnáctimetrová žena zaútočí na festivalu Scandi

Kultura

  6:00
PRAHA - Trpká komedie dánského režiséra Christiana Tafdrupa o tom, jak svůdně snadné je dostat se pod pantofel, se ještě před vstupem do běžné distribuce představí na přehlídce Scandi.

Co víc si přát? Rasmus (Anders Juul) potkal v Marii (Amanda Collinová) svůj osud. Snímek Potvora (2017). foto: FILM EUROPE

Snímek s výmluvným názvem Potvora představuje podobný typ ženy, jaký například před lety zachytila česká režisérka Irena Pavlásková ve filmu Čas sluhů. Zde je ovšem portrét „masožravé“ partnerky úspornější a postupné deptání její oběti je výhradním, vtipně rozehrávaným motivem filmu.

Divák se stává bezmocným souputníkem hlavního mužského hrdiny Rasmuse, dobráckého třicátníka, který ještě tak docela nepřekonal pubertu a jehož plánům do života dominuje motocyklový výlet po Argentině. Během jednoho večírku vzbudí Rasmus pozornost sympatické Marie a oboustranná zamilovanost je záhy na světě. Maria se nastěhuje do Rasmusova bytu a učiní z něj toho nejšťastnějšího muže na světě.

dokonalý pár? Snímek Potvora (2017).
Tahle žena (Amanda Collinová) má něco za lubem. Snímek Potvora (2017).

RECENZE: S láskou Vincent. Proč to ten malíř vlastně udělal?

Brzy ovšem začne energická Maria opanovávat Rasmusův životní prostor. Přestaví nábytek, vysloví pochybnost nad nutností uchovávat Rasmusovu sbírku kompaktních disků a DVD a Rasmus se své milované kolekce (stále šťasten) vzdá. Plánované aktivity se začnou psát do kalendáře za použití speciálního systému barviček, který Maria vymyslela. Pozná se tak, které činnosti považuje Rasmus za opravdu důležité. A brzy pochopí, že pravidelný fotbal s ostatními třicetiletými chlapci by to být neměl...

Scandi

Přehlídka současných severských filmů se koná od 1. do 4. února v osmnácti městech České republiky – od Plzně přes Prahu až po Frýdek-Místek. Nabídne divákům tři dánské premiéry nebo retrospektivu výrazných dánských režisérů Tobiase Lindholma a Michaela Noera. Mimo jiné uvede jejich společný debut z roku 2010 nazvaný R, který zachycuje bez příkras nelítostné prostředí dánského vězení.

Už den před oficiálním startem proběhne zahřívací projekce v pražském kině Atlas – vyšinutou tragikomedii Tak pravil Bůh tam osobně uvede její režisér Henrik Ruben Genz (Ukrutně šťastni).

Sekcí pěti snímků Ingmara Bergmana odstartuje Scandi projekt k režisérovu jubileu Bergman 100, do nějž se v průběhu roku zapojí další přehlídky a instituce.

Rok ve znamení Ingmara Bergmana. Režisérovo jubileum doprovodí velkolepé oslavy

Rasmusův osud je od začátku zpečetěn a není mu pomoci – jej, ale i Marii stravuje vzájemná závislost. On ji beznadějně miluje, ona miluje svou nadvládu nad ním. Hraje si s ním jako kočka s myší a hra ji baví, dokud se myš alespoň z posledních sil hýbe. Skvostná je takřka bezeslovná scéna v galerii, kde umělecký analfabet Rasmus čelí rostoucímu Mariinu pohrdání a její tichá zuřivost z něj učiní vylekanou kořist.

Dílo Christiana Tafdrupa ovšem rozhodně není jen plačtivé fňukání nad sadismem žen. Jeho vnímavá komedie vyniká mužskou sebeironií, s níž předvádí Rasmusovo slabošství a jeho postupnou a nevyhnutelnou porážku. Chceme-li, můžeme v tomto filmu spatřovat obecnější výpověď o ustupujícím mužském sebevědomí v naší civilizaci. I jen jako samostatná případová studie je ale zábavný a zároveň poučný (až tedy na to, že ukazuje, že muži Rasmusova typu jsou z principu nepoučitelní).

Rasmus by se rád viděl jako „The Dude“ z kultovního filmu The Big Lebowski, jehož plakát si vyvěšuje v pokoji, pokud Maria nemá jiné plány nebo když s ním zrovna nebydlí. Daleko výstižněji ale jeho situaci vykresluje plakát béčkového hororu z 50. let Attack of the 50 Foot Woman, který visí o kus vedle. Režisér v pravý čas trefně využije korespondenci těchto dvou obrazů.

Tafdrupovu snímku sluší převládající civilní charakter i již zmíněná jemná sebeironie. K pochopení autorského záměru by naopak nejspíš ani nebyly potřeba Mariiny zálibné pohledy do kamery, když se její plány daří a Rasmus vbíhá do další pasti...

Potvora

Dánsko 2017

Scénář a režie: Christian Tafdrup

Hrají: Anders Juul, Amanda Collinová

Film je součástí kolekce přehlídky Scandi. Distribuční premiéra 8. 2.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!