Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

RECENZE: Režisér Havelka v nové inscenaci dokazuje, že zlu vždy pomáhá strach

Masakr u Lověšic, reálná událost z června 1945, posloužila Jiřímu Havelkovi k vytvoření drásajícího dokudramatu nejenom o zvěrstvu rozpoutaném z ne zcela jasných příčin, ale především o lidském strachu a z něj pramenící nečinnosti až zbabělosti.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SM

Ten titulek se dost dobře hodí do dnešní doby. A za velikostí strachu nijak nezaostává i velikost zla.

0 0
možnosti
JL

J97o26s89e18f 30L32i79d80a

27. 2. 2021 7:03

No hlavně, že zapomínáme na všechna zvěrstva napáchané Němci na našem území (a to nejen za druhé sv. války) a snažíme se z nich udělat chudáky. Jen další smutný případ českého "vlezdoprdelkovství"!

0 0
možnosti
MS

ad J.Lida : Něco si k tomu prosím přečtěte, než začnete psát kategorické soudy. Ta hra je o strachu a jednoduchosti zla, kterému se nikdo nevzpříčí. Tady Čechoslováci zabíjeli často Čechoslováky a navíc šlo ve většině případů o ženy a děti. Hlavní osoba masakru (kolem 265 mrtvých) se později stala místopředsedou protifašistických bojovníků na Slovensku. Nikdo nechce zapomínat na zvěrstva páchané Němci, ale připomínat si nevinné civilní oběti na našem území. Obdobné chování po roce 48 se stalo de facto normou, prohlasit nekoho za nepritele bylo soucasti komunisticke vlady, nikoliv aktem jednoho silence.

0 0
možnosti