Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

RECENZE: Safari. Ulrich Seidl loví bez slitování

Kultura

  8:00
Rakouský dokumentarista Ulrich Seidl pravidelně vyvolává svými snímky skandál – naposledy se mu to povedlo s filmem Ve sklepě, v němž předvedl, co někteří jeho spoluobčané skrývají pod svými příbytky, a vytvořil tak bizarní a dost děsivý obraz kolektivního podvědomí rakouské společnosti.

Dokumentární snímek Safari. foto: Film Europe

Snímek Safari jistým způsobem na průzkum sklepů navazuje: i mezi tehdejšími protagonisty se objevil vášnivý sběratel trofejí. Nyní bere Seidl diváky na dovolenou do Afriky, aby se podívali, jak se takové trofeje pořizují.

Dokumentární snímek Safari.
Dokumentární snímek Safari.

Příliš snadná kořist

RECENZE: Přes kosti mrtvých. Hněv zarputilé sluníčkářky

V Jihoafrické republice a Namibii dokumentarista doprovází rakouské a německé lovce (a lovkyně), hrdě předvádějící své hobby spočívající v relativně velmi snadném a pro lidi bezpečném zabíjení zvířat. Nejde o nic nelegálního a pro hrdiny snímku ani morálně sporného. Proto jsou pro velkého filmařského ironika snad až příliš snadnou kořistí: bezelstně mu pózují ve statických záběrech prosycených trapností, v promluvách se zamotávají do osidel skrytého rasismu a sehrávají lovecké výjevy, v nichž nemohou nad skoleným zvířetem v žádném případě vyhrát.

Ulrich Seidl je ale příliš inteligentní na to, aby vytvořil pouhou jednoduchou agitku. Předestřený obraz sebeklamu civilizací zhýčkaných Středoevropanů nutí k zamyšlení nad celým spektrem otázek, z nichž mnohé může na sebe vztáhnout i divák, který v životě v Africe nebyl a žádné zvíře osobně neulovil.

Safari

Rakousko 2016

Režie: Ulrich Seidl

Premiéra 13. 4.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!