Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

RECENZE: Soumrak templářů. Bez svatého grálu nedají rytíři ani ránu

Kultura

  6:00
Americký seriál Soumrak templářů se zatím proslavil zejména tím, že mu v­ barrandovských ateliérech shořely kulisy. Nyní má šanci vejít ve známost i svým provedením: právě jej začíná vysílat HBO.

Připravovaný seriál Knightfall z produkce History Channel. foto: History Channel

Seriál ovšem nepatří k originální produkci HBO, ta jej pouze přebírá od amerického kanálu History. To také vysvětluje některé rysy Soumraku templářů. Nikoliv snad historickou přesnost (na tu si ani nehraje), ale zejména to, že v něm nesmí být vidět nahota a nesmí se v něm hovořit hrubě. Jak na pražské předpremiéře téměř omluvně podotkl autor Dominic Minghella, jediné, co tvůrcům zbylo z tří divácky nejžádanějších ingrediencí, je trocha toho násilí. V tomto směru nelze tvůrcům upřít snahu a diváci se dočkají třeba kreativního použití krucifixu v boji muže proti muži.

Připravovaný seriál Knightfall z produkce History Channel.
Připravovaný seriál Knightfall z produkce History Channel.

Pokud jde o děj Soumraku templářů, ten celkem výstižně odráží ochotu Američanů nořit se do detailů evropských dějin. Seriál se s­ pravdou stýká zejména v tom šťastném detailu, že templáři skutečně existovali. Další věc, kterou potřebuje divák o evropské středověké historii vědět, je pak to, že se samozřejmě celá točila kolem svatého grálu. Což je zde, Danu Brownovi navzdory, tradiční pohár, do něhož byla kdysi zachycena Kristova krev. Templáři si jej přibalili do Svaté země, kde jim však nebyl příliš nápomocen: úvod seriálu je zachycuje ve chvíli, kdy v ­roce 1291 ztrácejí přístavní město Akkon a de facto celou svou misi. A ­ke všemu i ten grál.

RECENZE: Vikingové. Nelítostní nájezdníci se zatím plaví v klidnějších vodách

Pokračuje se pak o pár let později v Paříži. Templářský rytíř Landry, muž se vším všudy, tedy i­s milenkou tak trochu na způsob Tří mušketýrů, přichází za záhadných okolností o svého mistra a ­je určen jeho nástupcem. A zároveň se objeví indicie, že grál je nablízku! Touží po něm všichni, i­ papež Bonifác, který právě dlí na dvoře krále Filipa Sličného a­radí jeho dceři s vdavkami. Landry se musí utkávat s tajemnými padouchy, zradou přátel a trochu i­ s­ vlastními pochybnostmi o­ svém poslání. A někdy musí vytáhnout důležitý klíček z míst, kam by se nikomu sahat nechtělo.

Hlavním cílem Soumraku templářů je pochopitelně zábava, její zdroje jsou ovšem dost otřepané. Jistou zajímavost by mohl seriálu propůjčit titulní stín blížící se neodvratné zkázy templářského řádu, k­ níž vše směřuje, zároveň k­ ní však ještě hned tak nedojde, neboť si tvůrci musejí nechávat prostor pro případné další sezony. První dvě epizody představené v ­předpremiéře zatím budily dojem naivní podívané, kterou by příliš nepozvedly ani nahota či klení. Možná nejvíc by těmhle hledačům grálu prospěli rytíři, kteří říkají Ni. Na ty pravděpodobně nedojde, Monty Python a svatý grál lze však jako komplementární podívanou jedině doporučit.

Soumrak templářů

USA 2017

Premiéra na HBO GO 7. 12. a na HBO 8. 12.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!