Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Redaktorka LN Jana Machalická dostane francouzský Řád umění a literatury

Kultura

  11:10
PRAHA - Kulturní publicistka Lidových novin Jana Machalická se stane rytířkou Řádu umění a literatury. Insignie jí v úterý v Praze předá francouzský velvyslanec Jean-Pierre Asvazadourian. Stejné vyznamenání obdrží týž den také choreografka, tanečnice a velká popularizátorka současného tance Marie Kinsky. Vyznamenání vyjadřuje vděk Francie za trvalou podporu a šíření francouzské kultury.

Jana Machalická. foto: MAFRA

Jana Machalická po vysoké škole působila v 80. letech na Akademii věd, později v Divadelním ústavu. Novinářskou dráhu zahájila v roce 1996 v Lidových novinách jako kulturní zpravodajka. Několik let působila jako dramaturgická poradkyně v divadle Labyrint, jako členka komise Pražského divadelního festivalu německého jazyka a také komise pro Cenu Thálie.

Marie Kinsky je choreografka, producentka, taneční pedagožka a zakladatelka a ředitelka sdružení SESTA, Setkávání současného tance, které po studiích literatury a tance ve Francii založila v Praze v roce 1999. Dodnes stojí v jeho čele. V roce 2011 se z něj stalo Centrum choreografického rozvoje v České republice. Marie Kinsky od roku 2013 působí jako poradkyně pro tanec při Českých centrech. Je zakládající členkou sdružení Vize tance, jehož cílem je větší státní podpora oblasti současného tance, pohybového divadla a interdisciplinárních umění. Angažuje se také v kulturních projektech spojených s Muzeem nové generace, které vzniká na rodinném zámku ve Žďáře nad Sázavou. Do Česka přišla Kinsky s manželem z rodné Francie v roce 1997 a od té doby svými činnostmi napomáhá sbližování české a francouzské kultury.

Řád umění a literatury je francouzským čestným vyznamenáním, které vzniklo v roce 1957. Uděluje je ministr kultury. Řád umění a literatury se dává jako „odměna osobám, které se významně prosadily svou činností v umělecké nebo literární oblasti či významně přispěly k vlivu umění a literatury ve Francii a ve světě“, uvádí francouzské velvyslanectví v Praze.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!