Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Redford možná opustí Sundance festival. "Je čas na změnu," říká jeho zakladatel

Kultura

  17:01
"Festival už není tím místem, kterým býval," řekl Robert Redford v obsáhlém rozhovoru pro The Hollywood Reporter, který se jinak věnuje převážně jeho poslednímu filmu Vše je ztraceno. Herec a režisér založil festival v roce 1978 jako platformu pro uvádění nezávislých, nejen amerických snímků. Zajímavé premiéry chystá i letos: uveden bude například nový film Richarda Linklatera Boyhood (Chlapectví) nebo dokument o hudebníku Nicku Caveovi.

Robert Redford foto: Reuters

V rozhovoru pro The Hollywood Reporter Redford uznal, že festival je stále úspěšný, on sám ale však spokojený není. Úřadující prezident festivalu naznačil, že cítí rostoucí tlak korporací a marketingových kampaní, které nevyhnutelně ovlivňují festival v posledních letech. "Jak bych mohl být nespokojen s úspěchem? Ale ty první roky byly nejlepší," dodal. Poznamenal, že se vytrácí kvalita a intimita, kterou se festival dříve vyznačoval. "Už to není, co to bývalo. Někdy prostě musí přijít výměna stráží, a to se týká i mě," dodal Redford.

Jeden z nejprestižnějších filmových festivalů, který se svým významem staví po bok přehlídkám v Cannes, Benátkách nebo v Berlíně, nabízí každoročně stovky filmů v několika programových sekcích. Letos se tu v premiéře se představí mimo jiné tyto snímky: 

20,000 dní na Zemi (20.000 Days on Earth)
Dokument o jedné z nejenigmatičtějších postav současné hudby, zpěvákovi Nicku Caveovi, natočila tvůrčí dvojice Iain Forsyth a Jane Pollard, která stvořila fiktivních 24 hodin v životě tohoto hudebníka. Cave v nich například sleduje filmy se svými dětmi nebo řídí auto na anglickém pobřeží.

20,000 dní na Zemi - portrét Nicka Cavea

Nejhledanější muž (A Most Wanted Man)
Nejnovější film režiséra Antona Corbijna, který se kromě svých fotografií proslavil zejména filmem Control vyprávějícím o kapele Joy Division, je adaptací stejnojmenného románu Johna Le Carré. Film sleduje osudy německého špióna Gunthera Bachmanna (Philip Seymour Hoffman), který se snaží dostat na stopu teroristické skupiny. Snímek slibuje napínavý zážitek okořeněný vynikajícími herci - dále hrají Rachel McAdams, Robin Wright, Willem Defoe nebo Daniel Brühl.

Chlapectví (Boyhood)
Dvanáct let se rýsující projekt Ethana Hawkea and Richarda Linklatera (proslavení trilogií Před úsvitem, Před soumrakem, Před půlnocí) konečně dospěl do finále. Film vypráví příběh Masona, syna (Ellar Coltrane) rozvedených rodičů (Hawke a Patricia Arquette) a jeho cesty od dětství do dospívání.

Píseň číslo jedna  (Song One)
Celovečerní debut mladé režisérky je hereckou příležitostí pro Anne Hathaway (Zkrocená hora, Bídníci), která si tu zahrála mladou archeoložku, jež se vrací domů, aby se pokusila zachránit mladšího bratra v kómatu. Pomoci jí v tom má bratrův oblíbený muzikant Johnny Flynn.  

Anne Hathaway ve filmu Song one.

Mitt
Šest le strávil dokumentarista Greg Whiteley po boku prezidentského kandidáta Mitta Romneyho. Film představuje politika a jeho rodinu z nečekané blízkosti.

Autor: