Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Národní divadlo v Brně je bez ředitele, Dvořák dal výpověď

Kultura

  17:16
BRNO - Ředitel Národního divadla v Brně Daniel Dvořák dal výpověď. Stěžuje si na zvyšující se podfinancování divadla, které brání jeho rozvoji, pokusy řídit divadlo nikoli odborně, ale politicky a také na nechuť města Brna problémy řešit, vyplývá z jeho prohlášení.

Bývalý ředitel Národního divadla Brno Daniel Dvořák foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

Na post ředitele divadla vypsal jeho zřizovatel, jimž je město, již před časem konkurz. Dvořák se o něj chtěl opětovně ucházet. Dvořák uvádí, že divadlo je dlouhodobě podfinancované, což "podvazuje jeho kvalitativní rozvoj a vzhledem k Evropě mu uzavírá možnosti, které jsou v jeho kategorii obvyklé". Z toho podle něj plynou potíže s odměňováním divadelníků.

ČTĚTE TAKÉ:

Dále si stěžuje na zvyšující se pokusy zasahovat do chodu divadla nikoli z odborných, ale politických hledisek. Uvádí, že panuje zjevná nechuť města systémově řešit a potíže mírnit. Reakci vedení Brna zjišťuje. "Současný stav je takový, že je na post ředitele vypsáno výběrové řízení," řekl bez dalších podrobností mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Primátor Roman Onderka (ČSSD) je momentálně v zahraničí.

Město již před časem vypsalo výběrová řízení na posty ředitelů svých příspěvkových organizací, aby tak jejich současní představitelé obhájili v konkurenci svoji práci. Dvořák se rozhodl, že do konkurzu půjde. Potvrdil to ještě počátkem září na jedné z akcí divadla. Přihlášky do konkurzu lze poslat do konce října. Město pak rozhodne.

Jako ředitel Národního divadla Brno byl Dvořák kritizován za údajné chyby v hospodaření instituce, a divadelní odboráři několikrát vyzvali magistrát k jeho odvolání. Dvořákovi kritici vycházeli zejména z takzvané Adámkovy zprávy, kterou vypracoval dnes už bývalý ekonomický náměstek divadla René Adámek. Ten prý během svého krátkého působení v divadle narazil na mnoho nesrovnalostí. Dvořák Adámkovu zprávu označil za "fantasmagorickou".

Magistrátní audit, který skončil letos v březnu, nezjistil žádná závažná porušení předpisů. Dvořákovi odpůrci v něm přesto našli fakta, která pokládají za důkazy o špatném hospodaření. Dvořák u některých bodů auditu přiznal pochybení, kritiku na svoji adresu ale označil za jednostrannou a účelovou.

Autoři: ,

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...