Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ředitel NG Fajt: Můj mandát je silný, prošel jsem přísným výběrem

Kultura

  13:00
PRAHA - Kunsthistorik Jiří Fajt, kterého nestandardně jmenovala do funkce ředitele NG odcházející ministryně Alena Hanáková, nastínil v rozhovoru pro čtvrteční Lidové noviny své záměry. Do Národní galerie by měly mimo jiné směřovat velké mezinárodní výstavy.

Jiří Fajt foto: MAFRA - František Vlček

Jiří Fajt (*1960)

Historik umění, bývalý ředitel starých sbírek Národní galerie. Přednáší na univerzitě v Praze a v Berlíně. Autor řady výstav, např. Magister Theodoricus, dvorní malíř císaře Karla IV. či Karel IV., císař z Boží milosti.

Jiří Fajt byl do čela Národní galerie vybrán už v roce 2010, tehdy jej však ministr Václav Riedlbauch do funkce nakonec nejmenoval. Právě z výsledků tehdejšího konkurzu ale vyšla ministryně Alena Hanáková, když Fajta v posledních chvílích svého působení na ministerstvu do čela Národní galerie ustavila. Proti jejímu postupu se zvedla vlna kritiky.

Sám Jiří Fajt si uvědomuje, že šlo o problematický krok: "Načasování rozhodně nebylo ideální. Ale já těžko můžu hodnotit jednání paní ministryně. To rozhodnutí udělala ona, ne já," řekl v rozhovoru pro LN. "Co se týče mého mandátu - upřímně si myslím, že o jeho síle mluví především to, že jsem už v roce 2010 uspěl v jednom z nejpřísněji nastavených výběrových řízení, kdy se na mém jmenování shodla komise složená z odborníků uznávaných jak v Česku, tak v Evropě. A to poměrně výrazně," dodal.

Obsazování postu ředitele NG je podle Fajta v Česku nepřiměřeně zpolitizované: "V této míře to není v západních demokraciích běžné. A to je něco, co musí skončit, protože to celou instituci ničí a neumožňuje jí to pracovat na tom, co je jejím hlavním posláním, tedy pečovat o svěřené sbírky, rozšiřovat a představovat je veřejnosti."

Fajt, který má počátkem srpna jednat s novým ministrem kultury Balvínem o svém setrvání ve funkci, nastínil i své záměry, pokud se na místě ředitele udrží: "Stát má povinnost seoNárodní galerii starat, je to jedna z národních instituci. Na druhé straně se ale nemůže stát pouhou černou dírou na peníze. Mým úkolem je, aby galerie za veřejné finanční prostředky odváděla odpovídající hodnotu - pořádala atraktivní výstavy, odpovídajícím způsobem rozšiřovala sbírky a stala se respektovanou vědeckovýzkumnou institucí, která bude vzdělávat a esteticky kultivovat, kam se ale bude chodit i jen tak za zábavou."

Už je načase nabídnout atraktivní výstavy

Zároveň si je podle svých slov vědom, že Národní galerie má problémy s finančními prostředky: "Galerie je zásadně podfinancovaná a já bych očekával, že pokud stát chce, aby se proměnila, musí k tomu vytvořit odpovídající podmínky. Připomněl bych pozitivní příklad České filharmonie, kde se takovou změnu podařilo šťastně nastartovat. Podobný proces čeká i Národní galerii. Stát musí pokrýt veškeré její provozní a mzdové náklady. A v obou polohách je co vylepšovat. Jinak ale vnímám financování vlastní odborné činnosti. V minulosti se hodně argumentovalo tím, že nejsou peníze na velké výstavy, a proto je nemůže galerie pořádat. Tak to ale přece nestojí! Národní galerie si musí být schopna odpovídající prostředky obstarávat jinde, musí mít vícezdrojové financování; pokud k tomu ovšem bude mít státem jasně dané a hlavně funkční předpoklady."

Do Prahy by se podle jeho plánu měly dostat například i velké putovní výstavy, za nimiž musejí nyní zájemci dojíždět do jiných evropských metropolí: "Je třeba začít mluvit o tom, jak Národní galerii proměnit ve vyhledávanou zastávku velkých výstav, jak ji oživit nejen prezentací vlastních sbírek, ale i významných děl z jiných světových galerií. Musí se z ní stát živá a návštěvnicky přátelská instituce, o které se bude hovořit ne proto, že její ředitel něco někde řekl, ale proto, že uspořádala pozoruhodnou a intelektuálně inspirativní, ba dokonce provokativní výstavu a že její odborní pracovníci udělali významný vědecký objev. Ztracený kredit jí musíme vrátit co nejdříve."

"Praha - potažmo Česká republika - má obrovský potenciál," míní Fajt. "Jednak je tu řada vynikajících nadaných uměleckých osobností, jejichž práce musí být prezentována také na mezinárodní scéně. A za druhé v Čechách žije velké množství kulturymilovných lidí, potenciálních galerijních návštěvníků, kterým už je načase nabídnout atraktivní výstavy i v domácím prostředí."

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...