Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Renčův film o Baarové přišel do kin. Na premiéru přišel Zeman, Smyczek i Janeček

Kultura

  23:08
PRAHA - Filmová i herecká delegace v čele s režisérem Filipem Renčem, scenáristou Ivanem Hubačem, německým hercem Gedeonem Burkhardem, jeho rakouským kolegou Karlem Markovicsem či skladatelem Ondřejem Soukupem doprovodila ve středu v Praze slavnostní uvedení životopisného filmového dramatu Lída Baarová. Jedním z hostů premiéry v multikině Slovanský dům byl i prezident Miloš Zeman.

Slavnostního uvedení snímku se zúčastnil i prezident Miloš Zeman. foto: ČTK

„Ahoj, Filipe. Blahopřeji k velkému dílu a rád tě vidím,“ řekl Zeman po příjezdu Renčovi, který ho otevřeně podporoval v prezidentských volbách v roce 2013.

Táňa Pauhofová v kůži Lídy Baarové: Moc je velké afrodisiakum

Premiéry se kvůli účinkování ve Slovenském národním divadle v Bratislavě nezúčastnila představitelka titulní role Táňa Pauhofová. Diváky pozdravila z videozáznamu.

Snímek Lída Baarová vstoupí do distribuce od 21. ledna v rekordním počtu 29 multikin a 151 jednosálových kin. Podle producentů si práva zakoupila už rakouská televize ORF. „Naší ambicí je dostat ho do zahraničí. O světovou distribuci se stará významná firma Global Screen, jejíž kanceláře jsou v Los Angeles, Curychu a Mnichově,“ řekl Filip Albrecht, který se stará o prodej na zahraničních trzích. Tato firma ho podle něj i dvakrát představí na únorovém festivalu Berlinale.

Příznivec extremismu hraje nacistu v Renčově filmu o Lídě Baarové

„Snažíme se, aby byl snímek uveden na německý trh. Berlinale pak ukáže, kudy vede cesta do světa,“ dodal. Zájem je podle něj i z Japonska, Číny a Koreje, z východní Evropy i z Francie, Itálie, Španělska a USA. „Je šance, že se dostane do amerických kin či přinejmenším na online platformu Netflix,“ dodal Albrecht.

Filmová i herecká delegace doprovodila ve středu v Praze slavnostní uvedení...
Herci Anna Fialová a Jan Révai.

Baarová zemřela 27. října 2000 v Salcburku ve věku 86 let. Pražská rodačka stanula před kamerou poprvé v roce 1931 a účinkovala ve třech desítkách českých filmů. Její život i kariéru krutě poznamenal blízký vztah k nacistickému ministru propagandy Josefu Goebbelsovi, jehož úmysl se kvůli ní rozvést zastavil až Adolf Hitler.

Po válce byla obviněna z kolaborace a strávila přes rok ve vězení. Po únoru 1948 emigrovala, v padesátých letech hrála v italských a španělských filmech, mimo jiné ve Felliniho Darmošlapech.

Třeštíková, nebo Renč? Do kin zamíří dva portréty Lídy Baarové

„Scénář ale není jejím životopisem, popisuje úsek z jejího života od roku 1936 k období po 2. světové válce. Především tedy vztah ke Goebbelsovi a následky, které to mělo,“ řekl Renč. Podle něj je odrazem doby i mentality uměleckého světa třicátých a čtyřicátých let u nás i v Německu.

Snímek natáčel v první polovině roku 2015 s rozpočtem zhruba osmdesát milionů korun; patnácti miliony přispěl Státní fond kinematografie, o čemž se živě diskutovalo. Účast zahraničních herců si režisér pochvaloval, i když upozornil na jejich přístup ke změnám ve scénáři.

„Občas se musí improvizovat, momentální nápady mám rád, ale dohoda o jakékoliv změně s nimi byla těžká,“ vysvětlil. Jeho režijní debut Requiem pro panenku navštívilo začátkem devadesátých let v kinech 465 240 diváků, jeho Román pro ženy v roce 2004 560 781 lidí a komedii Rebelové o tři roky dříve 430 979 zájemců.

Začalo natáčení filmu o Lídě Baarové. Hitlera ztvární Pavel Kříž

Rakouský herec Karl Markovics ztvárnil Goebbelse. Jako další partner Baarové se v roli Gustava Fröhlicha na plátně objeví Gedeon Burkhard, kterého proslavil seriál Komisař Rex či role v Hanebných panchartech Quentina Tarantina.

Do dalších rolí režisér obsadil například Simonu Stašovou, Martina Hubu, Lenku Vlasákovou, Pavla Kříže, Jiřího Mádla a Zdenu Procházkovou. Ta ztvárnila ústřední postavu v době, kdy dožívá v Salcburku a příběhem filmu z vlastní perspektivy provází.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.