Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

GLOSA: Konec trutnovského festivalu? Pořadatel má mimořádnou schopnost dělat si nepřátele

Kultura

  14:00
Martin Věchet, pořadatel trutnovského hudebního festivalu, který se v areálu Na Bojišti odehrával každý rok kolem 21. srpna, používal s oblibou v tiskových zprávách a jiných prohlášeních o své akci přízviska „známý a kultovní festival“. Měl jsem mu to za zlé, znělo mi to nabubřele.

Zakladatel festivalu Trutnoff Martin Věchet. foto: MAFRA - Karel Pešek.

Ale teď, kdy z letošní festivalové mapy toto „podhorské setkání“ (další Věchetova oblíbená floskule) zmizelo, byť pravděpodobně jen dočasně, tuto známost a kultovnost doceňuji a potvrzuji. Po málokteré akci podobného druhu zůstává na mapě tak citelné bílé místo.

Z těch, kdo Věcheta nějaký ten pátek znají (já mám tu čest někdy od poloviny 90. let), se velká část shoduje na tom, že za řadu problémů, se kterými se během let, kdy pořádal svůj Open Air Music Festival Trutnov, před pár lety v předtuše stěhování do jiné lokace přejmenovaný na Trutnoff, může sám.

Kromě své obdivuhodné zapálenosti, pevných názorů v mnoha oblastech a daru přilákat spoustu lidí na věci, se kterými by každý jiný narazil, má totiž Martin také mimořádnou schopnost dělat si nepřátele. Možná i tam, kde by to vůbec nebylo nutné, a při zvolení promyšlenějšího postupu jednání by byla možná dohoda, byť ne úplně hladká. Nevím, nebyl jsem u toho, ale zvnějšku se mi zdá, že takový případ je i zamítnutá možnost pořádat letošní zmenšenou verzi Trutnoffa k jeho 30. výročí nedaleko chalupy Václava Havla na Hrádečku.

Kultovní Trutnoff Open Air definitivně končí. Věchet zrušil i jeho nástupce v Mladých Bukách

Jenže – kdyby dopředu domýšlel všechny své kroky, nebyl by to Martin Věchet. Jasně, nedošlo by například k loňské aféře se společným videem s Miloušem Jakešem. Ale nejspíš by taky nikdy žádný trutnovský festival nevznikl. Protože kdyby v roce 1987 Věchet věděl, jaké bude mít po pokusu o pořádání „východočeského Woodstocku“ oplétačky s policajty, a zachoval se jako 99 procent Čechů, chroupal by radši buráky u televize.

Autor: