Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Režisér, který znásilňoval? Feministky bojkotují nový film Romana Polanského

Kultura

  18:00
Demonstrující ve Francii bránili premiéře nového snímku Romana Polanského Žaluji (J´accuse). Důvodem jsou obvinění ze znásilnění, kterých se měl režisér dopustit. To nejnovější vyšlo na veřejnost teprve před několika dny.

Režisér Roman Polanski foto: archiv MAFRA - Pavel Wellner

„Zrušení této filmové premiéry není vítězství. Vítězstvím bude, až beztrestnost pro sexuální násilníky skončí,“ sdělila Chloe Madestová rozhlasové stanici France Info Radio. Spolu s dalšími asi čtyřiceti protestujícími bránila premiéře filmu v kině Rue Champollion.

Jean Dujardin a Louis Garrel ve filmu žaluji (2019). Režie: Roman Polanski.
Emmanuelle Seigner a Mathieu Amalric ve filmu Romana Polanského Venuše v kožichu

Feminstky po celém světě apelují na sociálních sítích, aby diváci snímek Žaluji bojkotovali. Příspěvky se sdružují na sociálních sítích pod hashtagem  #BoycottPolanski.

Teprve před několika dny obvinila Polanského prostřednictvím otevřeného dopisu zaslaného deníku Le Parisien herečka Valentine Monnierová. Režisér ji měl znásilnit v roce 1975 na dovolené ve Švýcarsku. Monnierové bylo v té době 18 let. Polanski všechna nařčení popřel. Problémy u soudu z toho každopádně mít nemůže, protože Švýcarsko má promlčecí lhůtu dvacet let.

Monnierová je jen jednou z mnoha žen, které proti režisérovy vystoupily. Polanského případ byl znám ještě dříve, než došlo k odhalení hollywoodského magnáta a producenta Harveyho Weinsteina v roce 2017. Nově vzniklé hnutí  #MeToo k němu ale zpět upoutalo pozornost. 

Černé svědomí

Romana Polanského zobrazil i nedávný snímek Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu. Ten se odehrává v roce 1969. V té době byla režisérovou partnerkou později zavražděná herečka Sharon Tateová. Už v roce 1978 ale Polanski z Ameriky utíká, když se provalí, že měl v Los Angeles pohlavní styk s nezletilou (třináctiletou) dívkou.

V říjnu 2017 skupina protestujících narušila rozsáhlou režisérovu retrospektivu pořádanou v Paříži. Loni byl Polanski na základě obvinění vyloučen z americké Akademie filmového umění a věd (Academy of Motion Picture Arts and Sciences), organizace udělující Oscary.

Roman Polanski ve svém historickém filmu Žaluji viděl chvílemi sám sebe

Nový film Romana Polanského Žaluji se zabývá slavnou Dreyfusovou aférou. Židovský voják (Louis Garrel) je v roce 1894 nespravedlivě obviněn z podvratné činnosti a zrady. Dreyfusův marný boj proti aparátu spravedlnosti pak může být vykládán jako alegorie na boj Romana Polanského, také žida. V srpnu se režisér nezúčastnil ani světové premiéry snímku na filmovém festivalu v Benátkách.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!