Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Režisér Pána prstenů Peter Jackson natočí dokumentární film o The Beatles

Kultura

  10:14
LONDÝN - Novozélandský oscarový režisér Peter Jackson pracuje na novém dokumentárním filmu o britské rockové skupině The Beatles. Základem projektu má být 55 hodin exkluzivního a dosud nezveřejněného filmového materiálu, který patrně nejslavnější popovou kapelu všech dob zachycuje v nahrávacím studiu v lednu 1969, bylo ve čtvrtek oznámeno na oficiálním twitterovém účtu věnovaném čtveřici z Liverpoolu.

Nedávno dražená fotografie skupiny Beatles ze série snímků pořízených k albu Abbey Road foto: Reuters

Jackson, jenž se proslavil především filmovou trilogií Pán prstenů, označil materiál, který dostal ke zpracování, za „historický poklad“. Pozorovat Johna Lennona, Paula McCartneyho, George Harrisona a Ringa Starra při práci na klasickém albu Let It Be je podle něj fascinující, legrační a překvapivě intimní.

„Je to, jakoby nás stroj času přenesl do roku 1969 a my seděli ve studiu a přihlíželi, jak tito čtyři přátelé společně vytvářejí úžasnou hudbu,“ uvedl filmař. „Jsem vzrušen a cítím se být poctěn, že mi byl svěřen tento mimořádný materiál. Dělat tento film bude čirá radost,“ libuje si Jackson. 

30.ledna 2019 v 12:06, příspěvek archivován: 31.ledna 2019 v 10:14

NEW FILM PROJECT - We are proud to announce an exciting new collaboration between The Beatles and the acclaimed Academy Award winning director Sir Peter Jackson. https://t.co/7e0h95FOWV

Album Let It Be vyšlo v květnu 1970, tedy už po rozpadu skupiny. O názvu filmu, který zachytí práci na posledním albu The Beatles, zatím nebylo rozhodnuto. Také datum jeho uvedení do kin má být teprve zveřejněno. To, že vznikne, bylo oznámeno při příležitosti dnešního 50. výročí legendárního vystoupení The Beatles na střeše Apple Studia v Londýně.

Podle agentury AP film vzniká ve spolupráci s McCartneym, Starrem a vdovami po zbylých dvou už zesnulých členů skupiny, Yoko Ono a Olivií Harrisonovou.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...