Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Režisér Vojtěch Jasný se stane čestným doktorem JAMU

Kultura

  12:00
BRNO - Tvůrci Všech dobrých rodáků bude titul udělen v pátek 24. května v brněnském Divadle na Orlí.

Vojtěch Jasný foto: Archiv LN

Známý filmový a divadelní režisér, scénárista a vysokoškolský pedagog obdrží od Janáčkovy akademie múzického umění v Brně latinský diplom doktora dramatických umění. Udílení čestného doktorátu bude předsedat rektor JAMU Ivo Medek, moderovat bude prorektor Richard Fajnor a promotorem se stane prorektor Václav Cejpek.

Vojtěch Jasný se narodil 30. listopadu 1925 v moravské Kelči. V roce 1945 odešel na studia do Prahy, nejdříve na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, od podzimu 1946 na nově založenou FAMU, kterou absolvoval. Od roku 1950 pracoval ve Studiu dokumentárního filmu, poté v Československém armádním filmu a od roku 1956 ve Filmovém studiu Barrandov.

Začínal jako dokumentarista ve dvojici s Karlem Kachyňou: společně natočili budovatelské dokumenty o kolektivizaci venkova, cestopisy z Číny, armádní instruktážní filmy a také hrané špionážní drama z armádního prostředí Dnes večer všechno skončí.

V hraném filmu Jasný samostatně debutoval dramatem z armádního prostředí podle hry Pavla Kohouta Zářijové noci (1957), který patřil k prvním pokusům o kritickou společenskou reflexi u nás. K dramatickému útvaru se vrátil ještě filmem z koncentračního tábora Přežil jsem svou smrt (1960).

Osobitý poetický styl rozvinul ve svých autorských projektech, jejichž vrchol představuje tzv. moravská trilogie – křehce lyrická a metafyzická povídková Touha (1958), poeticko-satirická féerie Až přijde kocour (1963) a lyrická kronika moravské vesnice s emblematickým titulem Všichni dobří rodáci (1968).

Kočovník z donucení

Roku 1970 odešel na protest proti sovětské okupaci Československa do exilu, žil v Salzburgu a v Mnichově a od roku 1984 je bytem v New Yorku.

„Měl jsem jen dvě možnosti: kolaborovat a tím zradit sám sebe, nebo emigrovat s vědomím, že když člověk opustí vlastní kořeny, možná s nimi ztratí i uměleckou formu," řekl v roce 2003. "Nebylo lehké kočovat ze země do země a stesk po domově mě přešel až v New Yorku, kde jsem se já, Valach smíšený s Kelečákem, Moravan s kořeny snad tatarskými a po dědečkovi židovskými, stal světoobčanem."

Od roku 2011 žije Jasný dílem na Moravě v Bystrém, kde natočil Všechny dobré rodáky.

Autor: