Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Richarda Bonu s Kubánci v Brně vystřídá na pódiu Dan Bárta s filharmonií

Kultura

  14:22
Mezinárodního hudební festival JazzFestBrno oznámil druhý z velkých koncertů příštího ročníku. V úterý 4. dubna se během jediného večera na prknech Janáčkova divadla potká několik hudebních světů. Headlinery budou světově proslulý hudebník Richard Bona a domácí hvězda Dan Bárta.

Richard Bona foto: Music Works International

Richardu Bonovi média někdy přezdívají „africký Sting“. Původem kamerunský hudebník žijící převážně v New Yorku a Paříži rád čerpá inspiraci v nejrůznějších koutech světa. Tentokrát se devětačtyřicetiletý multiinstrumentalista, především však baskytarista, vypravil do Latinské Ameriky a z tamních hudebníků sestavil Mandekan Cubano, kapelu tvořenou krom rodilých Kubánců, pianisty Osmanyho Paredese a trumpetisty Dennise Hernandeze, také muzikanty z Venezuely a Mexika.

„Richard Bona se do Brna vrací po deseti letech, ale se zcela odlišným projektem. Bona je jedním z mála členů elitního klubu hudebníků, jejichž stylová přizpůsobivost je téměř bezbřehá. Jeho africké kořeny jsou nabíledni, jeho afinita k latinskoamerické hudbě dobře známá a umění s nadhledem se pohybovat ve světě fusion jazzu a sofistikovaného popu mnohokrát zdokumentované. Já sám jsem mimo jiné zvědav, kam se posunulo jeho umění pódiové prezentace, protože frontman byl vždy excelentní,“ říká umělecký ředitel JazzFestu Brno Vilém Spilka.

Druhá hudební lahůdka večera bude složena z čistě domácích ingrediencí. Vystoupení zpěváka Dana Bárty s jazzovým triem Roberta Balzara a Filharmonií Brno slavilo úspěch již při své letní premiéře na Špilberku. Repertoár projektu překračujícího žánry tvoří známé skladby od Led Zeppelin, Björk nebo Jamiroquai v orchestrálních aranžmá.

„Další exkluzivní projekt iniciovaný Filharmonií Brno a JazzFestem navazuje na úspěšné spolupráce s hudebními velikány Avishaiem Cohenem a Richardem Gallianem. Navíc jsme na rozdíl od předchozích projektů vsadili na zdejší aranžéry Jiřího Levíčka a Roberta Balzara a vyplatilo se. Jejich úpravy si hned při premiéře získaly srdce posluchačů,“ popisuje vznik projektu Spilka.

Pořadatelé festivalu JazzFestBrno už před měsícem představili také první z hvězdných jmen příštího ročníku. Do Brna opět zavítá klavírní virtuos a dvaadvacetinásobný držitel Grammy Chick Corea. Tentokrát na festival přijede s triem, v němž mu sekundují basový mistr triové disciplíny Eddie Gomez a nejvyhledávanější současný jazzový bubeník Brian Blade. Koncert Chick Corea Tria se uskuteční 4. května 2017 v Bobycentru.

Limitovaná vánoční série vstupenek na dvojkoncert Bona - Bárta v cenách od 390 korun je v prodeji od 1. prosince na webu www.nejkoncerty.cz, v prodejní síti Ticketportal a v běžných kamenných předprodejích. Více informací na www.jazzfestbrno.cz.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!