Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Rihanna je tady. Ukáže, proč ji Britové milují

Kultura

  7:00
PRAHA - Zpěvačka Rihanna, která dnes vystoupí v pražské O2 areně, navštíví českou metropoli v době svých velkých úspěchů v britské hitparádě. Před pár lety přitom ještě účinkovala jen ve školních estrádách a na barbadoských plážích.

Rihanna dokáže probouzet emoce i společenskou debatu. foto: Reuters

Dvaadvacetiletá barbadoská zpěvačka se letos na konci listopadu již podruhé dostala do čela britské hitparády alb i singlů. Na prvním místě žebříčku alb se umístilo Talk That Talk a na prvním místě singlů zůstala její nahrávka We Found Love. Právě spoluautor úspěšného We Found Love, skotský dýdžej a producent Calvin Harris, vystoupí v Praze před Rihannou.

Rihanna se v Praze zastaví na evropské části svého světového koncertního turné k albu Loud. Turné se protáhlo natolik, že současná hvězda showbyznysu zpívající ještě před pár lety na barbadoských plážích a školních estrádách stačila vydat další album Talk That Talk.

Zpěvačka, jejíž celé jméno zní Robyn Rihanna Fentyová, se před české publikum vrátí po více než dvou letech od své zdejší premiéry; poprvé tu vystoupila v roce 2008 v hale na Výstavišti. Předvedla energickou show a působivá taneční čísla prokládaná četnými převleky. Rihanna zpívá písničky ovlivněné popem, r'n'b, reggae i dancehallem. Kromě největšího hitu Umbrella ji proslavily například písně Pon de Replay, SOS, Unfaithful, Break It Off či Shut Up and Drive. S prvním hitem Umbrella získala v září 2007 dvě ceny MTV Video Music Awards. Skladba, jež vznikla ze spolupráce s hiphopovou megastar, raperem Jay-Z, byla jedním z nejhranějších songů toho léta i v ČR.

Přední stránky světového tisku Rihanna zaplňovala nejen v souvislosti se svou hudební kariérou. Před dvěma lety ji v předvečer předávání cen Grammy napadl její tehdejší přítel, zpěvák Chris Brown. Za útok byl odsouzen na pět let podmíněně, k šesti měsícům veřejně prospěšných prací a k ročnímu kurzu proti domácímu násilí. Incident ve Spojených státech rozpoutal debatu o násilí v partnerských vztazích.

Autor: