Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Rocker Lenny Kravitz přiveze do Prahy své nové album Strut

Kultura

  6:00
PRAHA - Jeho hudba je inspirovaná šedesátými léty minulého století a jeho „retro“ styl spojuje rock, soul, funk, reggae, hard rock, psychedelii, folk a baladu. Americký rocker a multiinstrumentalista Lenny Kravitz během 20 let trvající hudební kariéry prodal více než 38 milionů alb po celém světě. Kravitz, který je dobře známý i v Čechách, se českým fanouškům představí znovu po třech letech 13. listopadu v O2 areně.

Americký rocker Lenny Kravitz vystoupil v pražské O2 areně foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Narodil se 26. května 1964 v New Yorku v rodině bahamské herečky a židovského televizního producenta. Své jméno dostal po strýci, který padl v Koreji. Na bicí začal hrát už v pěti letech. Vyrůstal na Manhattanu pod vlivem hudebního vkusu svých rodičů - R&B, jazzu, klasické hudby, opery, gospelu a blues.

Zpívat začal v chlapeckém sboru, v patnácti odešel z domova, bydlel s přáteli. Po vzoru Davida Bowieho začal nosit modré kontaktní čočky, rovné vlasy a změnil si jméno na Romeo Blue. V roce 1978 jej přijali na hudební školu. První hit Let Love Rule nahrál v roce 1987; stejnojmenné debutové album vydal o dva roky později. 

Americký rocker Lenny Kravitz vystoupil v pražské O2 areně

Získal čtyři po sobě jdoucí ceny Grammy a je držitelem rekordu pro nejčastěji oceňovaného umělce v kategorii Nejlepší mužský rockový hlasový výkon.

Kritikům, kteří mu vytýkají staromilství, vzkazuje: „To nejlepší, co v rocku kdy vzniklo, přišlo v šedesátých a sedmdesátých letech. Tehdy lidi ještě uměli hrát - pak přišly různé mašinky a šlo to do háje.“ Několikrát jej zařadili mezi nejvíce sexy muže planety. Jeho náručí prošly například zpěvačky Kylie Minogue, Natalie Imbrugliová, Vanessa Paradisová či Nicole Kidmanová, s herečkou Lisou Bonetovou má dceru Zoe.

Milovník retra, architekt a vegetarián

Retrokrál Kravitz je také vášnivým bytovým architektem a založil si designerskou firmu. Říká, že byty navrhuje, jako kdyby v nich měl sám bydlet. Pro firmu Swarovski navrhl kolekci křišťálových lustrů nazvanou Casino Royale. Rovněž je zapřisáhlý vegetarián a v prosinci 2011 mu udělili francouzský Řád umění a literatury.

V ČR hrál Kravitz naposledy v roce 2011, kdy jeho téměř dvouhodinovou show podle pořadatelů sledovalo přibližně 8000 návštěvníků. Poprvé zde vystoupil v roce 1996 v hale na Výstavišti, podruhé hrál a zpíval o osm let později pod širým nebem v bývalém továrním areálu ve Vysočanech. V roce 2008 koncertoval v O2 areně a o rok později v Brně.

Aktuálně v Praze představí svoje desáté studiové album Strut, které vyšlo letos 23. září. „Tato nahrávka mne přivedla zpět na místo, které na hudbě tak moc miluji, zpět k pocitům, které jsem měl, když jsem byl ještě na střední škole. Je skutečně rokenrolová, je syrová, má duši a vznikla opravdu velmi rychle,“ uvedl Kravitz, který jako vždy na albu hraje na kytaru, basu, klávesy, bicí a perkuse.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!