Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kultura

ROK 2020: Rozmanitost českých filmů. Janu Žižkovi bude šlapat na paty Emil Zátopek

Václav Neužil jako Emil Zátopek. foto: Lucky Man Films – Dušan Martinček, Julie Vrábelová

PRAHA - Ohlášené filmové premiéry roku 2020 dávají, pokud jde o českou produkci, důvod k opatrnému optimismu. Už v únoru představí nový snímek Petr Zelenka: jmenuje se Modelář, pojednává o majiteli firmy na pronájem dronů a hlavní roli dostal Kryštof Hádek.
  9:16

Nový film představí také Ondřej Trojan, ve snímku Bourák hraje jeho bratr Ivan a premiéra se chystá na květen. Ivana Trojana bude ale možné vidět už v březnu, a to ve filmu Šarlatán, kde ztvárnil léčitele Jana Mikoláška. Hrdinu v mladším věku hraje Trojanův syn Josef. Podle scénáře Marka Epsteina natočila Šarlatána nejslavnější aktivní absolventka pražské FAMU, polská režisérka Agnieszka Hollandová.

Martha Issová jako Dana Zátopková.
Natáčení filmu Zátopek. Zleva: David Ondříček, Martha Issová a Václav Neužil.

Velké taháky čekejme v létě. V polovině července se divákům představí film Slávka Horáka Havel, který v odlehčeném tónu ukazuje disidentská léta Václava Havla. Titulní role připadla Viktoru Dvořákovi, Olgu Havlovou hraje Anna Geislerová a Martin Hofmann se převtělil do Pavla Landovského.

Začátkem srpna pak dojde na dlouho inzerovaný velkofilm Petra Jákla Jan Žižka s americkým hercem Benem Fosterem v hlavní roli, v menší úloze se představí například Michael Caine. Projekt pohltil půl miliardy korun a jde o nejdražší český film v historii.

Týden nato pak vběhne do kin další životopisný snímek, Zátopek Davida Ondříčka. Legendárního běžce hraje dobře namaskovaný Václav Neužil. V září představí svůj první historický snímek, drama z česko-německého pohraničí Krajina ve stínu, Bohdan Sláma.

Ze zahraniční nabídky se lze těšit namátkou na nový film Christophera Nolana Tenet, komiksovou adaptaci Black Widow se Scarlett Johanssonovou nebo mysteriózní thriller Žena v okně.

Autor: