Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

ROK 2020: Výtvarné umění nelení. Rembrandt, Frida Kahlo i Banksy zblízka

Kultura

  5:00
PRAHA - Podobně jako letos i v novém roce čeká Českou republiku záplava výstav. Jen ve dvou největších pražských institucích, Národní galerii a Galerii hlavního města Prahy, jsou připraveny více než dvě desítky expozicí. Národní galerie chystá například Rembrandta, Mikuláše Medka, Kurta Gebauera, přehlídku brutalistní architektury nebo výstavu Buddha zblízka.

Frida Kahlo - Fotografie. foto: GALERIE HL. M. PRAHY

V Galerii hlavního města Prahy budou k vidění práce Antonína Kratochvíla, Mateje Kréna, Xiao Quana, Jana Kováříka, Rudolfa Sikory s Vladimírem Havlíkem, Moniky Immrové nebo Ivana Meštroviče. Ty doplní výstavy 400 ASA: Prostě dokument, Fešandy z šuplíku: Josef Sudek a sochy, Ve věci umění I – Bienále současného umění Praha či Frida Kahlo: Její fotografie.

S řadou projektů se už nyní přihlásil Dům umění v Českých Budějovicích. Galerie se mimo jiné zaměří na osobnosti, jako je Ivan Pinkava, Roman Brichcín, Marco Tirelli, Josef Bolf nebo Lawrence Carroll.

Do Olomouce si bude moci zájemce zajet na fotografickou výstavu Jindřicha Štreita Jsem sestra v Galerii Šantovka, jež má za cíl zviditelnit význam zdravotních sester a podpořit jejich vliv.

Moravská galerie v Brně se v roce 2020 rozhodla oslavit stoleté výročí narození místního malíře a grafika Jana Rajlicha (1920–2016), jeho expozice bude k vidění v Pražákově paláci.

Pražské Centrum současného umění DOX nabídne Jiřího Davida a například v Západočeské galerii v Plzni mají připravené výstavy Od práce k zábavě či Aviatika v české vizuální kultuře.

Tajemno obestírá český výstavní debut krále street artu Banksyho. Jeho expozice Génius nebo vandal? by měla být otevřena 1. září na zatím neznámém místě.

Autor: