Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Romány Terryho Pratchetta se dočkají nejvěrnější filmové adaptace, slibuje produkční společnost

Kultura

  16:00
PRAHA - Terry Pratchett založil v roce 2012 produkční společnost Narrativia. Právě ta by měla za pomoci dvou filmových studií začít točit filmy z Pratchettovy Zeměplochy. Podle Všeho by se mělo jednat o co nejvíce autentické adaptace, „zcela věrné Pratchettovu tvůrčímu géniu“.

Terry Pratchett. foto: Reuters

Dohodu spolu uzavřely společnosti Motive Pictures, Endeavour Content a Narrativia. Zatím není jasné, okolo jakých adaptací konkrétně se spolupráce bude točit. Celá řada Pratchettových děl ale už nějakým způsobem byla zpracována dříve. Televize Sky například do seriálové podoby převedla Otce prasátek, Barvu kouzel nebo Zaslanou poštu. Nejnovější ze seriálů Dobrá znamení z produkce Amazon Prime zase minulý rok sbíral výhradně kladná hodnocení od kritiků. 

Britský spisovatel Terry Pratchett v roce 2001.
Terry Pratchett

„Duch tohoto nového spojenectví byl ukut ze sdílené lásky k literárním předlohám a slibu vytvořit velkolepou sérii, jež odstartuje několika nejznámějšími příběhy z pronikavě kousavého a satirického vesmíru sira Terryho,“ stojí ve zprávě oznamující spolupráci na stránkách Narrativie.

Pratchettova dcera Rhianna, spoluzakladatelka Narrativie, v úterý prohlásila, že společnosti Motive Pictures a Endeavour Content zcela sdílejí jejich vizi o tom, jak by adaptace Zeměplochy měly vypadat.

„Knihy ze Zeměplochy jsou zdrojem radosti pro miliony čtenářů. Zcela zaslouženě. Všechny odstavce, fráze i poznámky byly napsány brilantně a pečlivě. Jsme odhodláni přenést Terryho svět na obrazovky v takové podobě, jakou si zaslouží,“ sdělil k situaci Rob Wilkins, ředitel Narrativie.

V lednu vzbudila pozornost Pratchettových fanoušků adaptace série Městská stráž (nebo také Samuel Elánius a Městská hlídka) od britské BBC. Ta totiž vsadila na ponuře kyberpunkový vzhled ne nepodobný Blade Runnerovi. Už předem ji proto někteří z nich odsuzují jako nevěrnou knižní předloze.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...