Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Transvestita jako psychopatický vrah? Autorka Harryho Pottera Rowlingová vyvolala svou novou knihou další bouři

Kultura

  14:52
LONDÝN - Britská spisovatelka J. K Rowlingová bojovala v minulých několika měsících s aktivisty i fanoušky kvůli svým výrokům o translidech. Nyní znovu přilévá olej do ohně, protože v jejím novém kriminálním románu Troubled Blood (Nepokojná krev) je psychopatickým vrahem právě transčlověk.

Spisovatelka J. K. Rowling. foto: Debra Hurford Brown

Kniha ze série kriminálních příběhu o detektivovi Cormoranu Strikeovi vyšla v originále tuto neděli. Tuto sérii Rowlingová píše pod pseudonymem Robert Galbraith. Podle recenze v deníku The Telegraph nejen, že kniha není tak dobrá, jako předchozí čtyři díly série, ale Rowlingová jako kdyby schválně provokovala své kritiky. 

Na slavnostní premiéru dorazila i autorka celé ságy o Harrym Potterovi, britská...
Spisovatelka J. K. Rowlingová s manželem Neilem Murraym pózují na slavnostní...

Děj se točí okolo ženy, o které se věří, že padla za oběť maniakálnímu vrahovi Denisovi Creedovi. Creed je transvestita. Ačkoliv jde o muže, cítí se a obléká se jako žena. „Jsem zvědav, co si kritici Rowlingové pomyslí o knize, která má jako morální poselství fakt, že bychom neměli věřit muži v sukni,“ píše ve své recenzi Jake Kerridge.

Tato recenze dala vzniknout hastagu #RIPJKRowling (Odpočívej v pokoji, J. K. Rowlingová), jenž nyní trenduje na sociálních sítích. Odpůrci spisovatelky mají totiž pocit, že touto provokativní knihou Rowlingová definitivně pohřbila svou kariéru. Někteří pod stejným hashtagem doporučují čtenářům knihy právě od transsexuálních autorů.

Podle kritiků to navíc není poprvé, kdy Rowlingová vyobrazením transsexuální menšiny ve svých knihách pobouřila. Stalo se tak totiž již v románu Hedvábník (česky 2015, Plus). Detektivka obsahuje podle mnohých urážlivý popis transsexuální ženy. 

Nenávist?

Dne 6. června sdílela autorka knižní ságy o Harrym Potterovi na svém Twitteru příspěvek o menstruaci s posměšným komentářem. Fanoušci začali spisovatelku obviňovat z transfobie. Proti Rowlingové se postavili i někteří herci z filmové adaptace Harryho Pottera včetně Daniela Radcliffa a Emmy Watsonové.

Spisovatelka svým kritikům odpověděla v dlouhém příspěvku na svých webových stránkách. Uvedla pět důvodů, proč má být současný transsexuální aktivismus nebezpečný. Jako hlavní uvádí fakt, že aktivismus vymazává slovo pohlaví a s tím související společenskou debatu. Nahrazuje ho fakticky bezvýznamovým slovem gender. Jako další důvody uvádí účinek na dětskou výchovu a oběti sexuálního násilí, potlačování svobody slova a problémy s lékařskou změnou pohlaví.

Připomínáme, že Rowlingová nebyla z transfobie nařčená poprvé. Loni v prosinci se na Twitteru zastala britské vědkyně Mayi Forstaterové. Ta tvrdila, že transsexuální ženy nemohou zcela změnit své biologické pohlaví a stálo ji to kariéru. V roce 2018 Rowlingová zase kladně reagovala na twitterový příspěvek o tom, že transsexuální ženy jsou zkrátka jen „muži v šatech“.