Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Rudolfinum představí rebela německé fotografické scény

Kultura

  13:29
PRAHA - Do 28. března potrvá v pražské Galerii Rudolfinum výstava prací předního německého fotografa Herberta Tobiase. Se zhruba 150 snímky je nejobsáhlejší prezentací životního díla umělce, který zemřel v roce 1982 ve věku 57 let na AIDS.

Herbert Tobias foto: Galerie Rudolfinum

Tobias byl koncem 50. let minulého století rebelem i hvězdou německé fotografické scény. Za ikony své doby jsou vnímány snímky, na nichž jsou například terorista Andreas Baader s obnaženou hrudí, mladý Klaus Kinski, herečka Hildegard Knefová, hrající si děti, eroticky zabarvené módní záběry či zpěvačka Nico.  Hlavní období jeho tvorby spadá do let 1951 až 1965, kdy pracoval pro časopis Vogue a dělal portréty pro gay magazíny.

Herbert Tobias

Ředitel galerie Rudolfinum Petr Nedoma před dnešní vernisáží upozornil na Tobiasův emocionální přístup k tématům, která jsou v podstatě banální. "Do vyhledávání modelů zapojil vlastní senzibilitu, zajímavá je i ta část jeho tvorby, v níž ukazuje svět Německa pohledem člověka zevnitř, který tuto zemi po druhé světové válce neviděl jen jako negativní," řekl.

Tobias se narodil v roce 1924 a učil se fotografovat na východní frontě v Rusku. Už tenkrát jako devatenáctiletý mladík přesáhl hranice válečné fotografie. Nekonvenčního umělce, který se nezajímal o běžné trendy, si brzy všimli módní tvůrci. Vyhovovala mu teatrálnost inscenované módní fotografie, současně s těmito zakázkami však vznikaly působivé obrazy zničeného a později rozděleného Berlína.

Expozice je rozdělena do devíti celků. Snímky zachycují pomíjivé chvíle v Paříži, Berlíně či New Yorku, pózy profesionálních manekýnek i mužských modelů. "Vystavujeme i snímky pořízené za války v Rusku. Tobias v nich zachytil realitu, ne jenom tu ideologickou nálepku, která byla žádána," uvedl Nedoma.

Výstavu Tobiasových fotografií připravila Berlínská galerie, která spravuje velkou část jeho odkazu. "Máme 46.000 negativů a 3500 obrázků," řekl kurátor Ulrich Domröse a upozornil, že při dvouleté práci se snažil pochopit motivy, které za jednotlivými snímky jsou.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč