Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Rudolfinum zaplní tóny z hollywoodských filmů, některé v předpremiéře

Kultura

  17:21
PRAHA - Známé melodie z filmů Shrek, Království nebeské, Princ z Persie, Letopisy Narnie, Jak vycvičit draka 2, X-men: Poslední vzdor, Sirotčinec nebo Herkules dnes zazní na koncertu s názvem Hudba Hollywoodu ve Dvořákově síni Rudolfina. Koncert je součástí 4. ročníku akce Film Music Prague, jejíž program obohatí několik světových premiér.

Jak vycvičit draka foto: Reprofoto

Posluchači například uslyší hudební ukázku z očekávaného hororu Crimson Peak, který přijde do kin až letos v říjnu. Režíroval ho známý mexický tvůrce Guillermo del Toro a v Praze skladbu bude dirigovat přímo její autor, španělský skladatel Fernando Velázquez. Další světovou premiérou bude suita z úspěšného animovaného filmu Jak vycvičit draka 2. Autorem hudby je skladatel John Powell.

O hudební provedení se postarají Český národní symfonický orchestr a Kühnův smíšený sbor, které povedou britský dirigent James Shearman a Velázquez. Vystoupí také sopranistka Markéta Mátlová. Pozvání přijal i britský skladatel, dirigent a hudební producent nominovaný na cenu Zlatý glóbus a cenu Grammy Harry Gregson Williams. Pořadatelé věnují část výtěžku koncertu na výzkum rakoviny.

Festival Film Music Prague v minulých letech přivedl do Prahy oscarové skladatele Elliota Goldenthala (Vetřelec 3), Jana A. P. Kaczmarka (Hledání Zeme-Nezemě) nebo Rachel Portmanovou, britskou skladatelku filmové hudby, která jako první žena obdržela Oscara za nejlepší původní hudbu (v roce 1996 za hudbu k filmu Emma). S velkým ohlasem se setkal loňský koncert skladatele Patricka Doylea, který v Praze uvedl hity jako Harry Potter a Ohnivý pohár, Zrození planety opic, Frankenstein, Hamlet nebo Rozum a cit.

 

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...