Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Ruského režiséra vyšetřují kvůli filmu o carovi, uráží prý city věřících

Kultura

  13:16
Ruská policie na popud poslankyně Natalije Poklonské provádí rozsáhlé kontroly filmového studia ruského režiséra Alexeje Učitěle. Informovala o tom v pátek rozhlasová stanice Echo Moskvy. Poklonskaja žádá prošetřit studio kvůli financování nového režisérova snímku Matilda, který podle ní uráží city věřících.

Kontroverzní snímek Matilda o ruském carovi Mikulášovi II. foto: Valeriy Sewastjanow - Rock Film

„Petrohradská policie nás žádá, abychom do pěti dnů předložili podklady o financování a další právní dokumenty. Považuji to za nesmysl, protože studio více než měsíc kontrolovaly prokuratura i finanční úřad. Pracovníci studia jim předali tuny dokumentů. Podle výsledků vyšetřování jsme nic neporušili,“ řekl Učitěl v rozhovoru pro televizní stanici Rossija 24.

Poklonskaja už dříve kritizovala režisérův nový snímek Matilda, který zamíří do kin v říjnu. Pojednává o vztahu budoucího ruského cara Mikuláše II. a baletky Matildy Kšesinské.

Natalija Poklonskaja byla již dříve pro svůj vzhled cílem celé řady internetových ctitelů, kteří ji třeba nakreslili ve stylu japonských komiksů manga.

Podle poslankyně film uráží náboženské cítění a důstojnost velké části pravoslavných věřících, požádala proto prokuraturu a další orgány, aby zahájily vyšetřování. Komise, která se obsahem snímku zabývala, přitom vydala svoje hodnocení jen na základě jedné ukázky a scénáře.

Car a cizoložník. Rusko se bouří proti novému velkofilmu o posledním vládci

„Na základě žádostí občanů, kteří se na mě obrátili, jsem vyzvala kompetentní orgány, aby případ prošetřili. Šetří se otázky porušení práv věřící a dále financování filmu,“ řekla Poklonskaja.

Učitel v reakci na nové vyšetřování vyzval ruskou Státní dumu (dolní komoru parlamentu), aby do situace zasáhla. „Proč poslanec Dumy rozesílá neustále na všechny strany požadavky na prošetření pořád stejných témat. To je skandální! Duma by s tím měla něco dělat a zasáhnout,“ řekl režisér.

Ruské ministerstvo kultury informovalo, že se výsledky komise zabývat nebude. Šéf ministerstva Vladimir Medinskij jednání Poklonské odsoudil s tím, že není možné posuzovat snímek, který ještě nebyl dokončen.

Autor: