Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Putinovo Rusko zaplatilo film a reklamu na ruský tank. T-34 pod pásy drtí konkurenci

Kultura

  18:00
MOSKVA - Patriotický film T-34 o lásce ruských vojáků k vlasti měl nejúspěšnější start v kinech v ruské historii.Celý snímek, který se natáčel také v České republice, zaplatila ruská vláda a podpořila jeho návštěvnost masivní marketingovou kampaní ve státních médiích.

Snímek T-34 (2018). Režie: Alexej Sidorov. foto: Central Partnership

Tahoun Rudé armády v nejhorších letech války - tank T-34/76

Poručík Nikolaj Ivuškin (Alexander Petrov) a řidič Štěpán Vasilenok (Viktor Dobronravov) jsou schopní tankisté. Jezdí v tanku T-34 a stávají se postrachem německých vojáků. To až do střetnutí s německým velitelem Klausem Jägerem (Vinzenz Kiefer). Ivuškin s Vasilenokem se dostanou do zajetí. Ani to ale odhodlané a odvážné vojáky nezastaví a hned začnou plánovat útěk. Mají totiž s Jägerem nevyřízené účty.

Basketbalový zázrak

Nejúspěšnějším ruským filmem na domácí půdě je drama Výskok (Движение вверх) z roku 2017. Vypráví o vítězném basketbalovém zápase Sovětského svazu nad Spojenými státy na Olympijských hrách v Mnichově v roce 1972. Snímek za celou dobu v kinech vydělal téměř 2 miliardy rublů (zhruba 6 miliard korun). Snímek T-34 má velkou šanci ho  předběhnout.  

Válečný snímek vydělal za první víkend v kinech 713 milionů rublů (zhruba 2,149 miliardy korun). To je pro ruský film nejúspěšnější start na domácí půdě vůbec. „Je to drama o tom, jak se zajatec osvobodí z koncentračního tábora ve snaze zachránit svůj život, lásku a oddanost své vlasti,“ znělo prohlášení ministerstva kultury k filmu. Snímek a masivní reklamní kampaň k němu zaplatila ruská vláda. Ve zbytku světa se ale dočkal spíše smíšených kritických ohlasů.

Tank u Plzně

Druhá světová válka a ruské hrdinství v ní je jedním z klíčových prvků propagandy současného Ruska. Kritika oficiálního výkladu událostí je potlačována, nebo zcela umlčována.

Snímek se natáčel také v České republice. Tank T-34 se proháněl v Dobřanech u Plzně, v Terezíně nebo u hradu Loket.

Snímek je svým zaměřením podobný například americkému filmu Železná srdce (2014). V něm se posádka tanku Sherman pod vedení seržanta Dona „Wardaddyho“ Colliera (Brad Pitt) snaží probojovat skrze německé obklíčení.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!