Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Růžový říjen v Hard Rock Café: Suzanne Vega zpívala proti rakovině

Kultura

  8:55
PRAHA - Americká folkrocková zpěvačka Suzanne Vega dnes v pražském Hard Rock Café vystoupila v rámci projektu Pinktober na třetím ze čtyř charitativních koncertů, jejichž výtěžek bude věnován na boj s rakovinou prsu.

Suzanne Vega na charitativním koncertu v Hard Rock Café foto: ČTK

Jednapadesátiletá drobná zpěvačka a kytaristka navázala na říjnové koncerty Marka Ztraceného a Ivy Frühlingové s kapelou No Panic, sérii uzavře 2. listopadu Lucie Bílá.

Své vystoupení tentokrát drobná zpěvačka v tmavém saku zahájila jedním ze svých největších hitů Marlene On The Wall, singlem ze své debutové desky z roku 1985.

Suzanne v Česku

Vega se v Česku představila už mnohokrát. Poprvé to bylo v květnu 1993 v pražské Lucerně, naposledy loni na společných vystoupeních s kapelou Čechomor.

Prý cítí v České republice zvláštní souznění s publikem. Tuzemské posluchače považuje za vnímavé a ráda se do střední Evropy vrací.

"V současné době předělávám své písně na projekt shrnující moji dosavadní tvorbu na čtyřech CD, z nichž vyšlo první Close-Up 1: Love Songs," prozradila posluchačům ve zcela zaplněném Hard Rock Café zpěvačka, která se v minulosti proslavila zejména hity Luka a Tom's Diner z alba Solitude Standing z roku 1987.

Píseň Luka je napsána z pohledu dětské oběti zneužívání a přinesla zpěvačce mnohá ocenění od organizací bojujících proti zneužívání dětí. Získala za ni mimo jiné nominaci na Grammy a cenu MTV za nejlepší videoklip ženské interpretky. Hit Tom's Diner se držel desítky týdnů ve všech světových hitparádách.

Zpěvačka, která své jméno získala od druhého manžela své matky, portorického spisovatele Eda Vegy, byla nominovaná celkem na pět Grammy. Na střední škole studovala tanec a na Barnard College se zaměřila na literaturu. V 90. letech jí také vyšla kolekce povídek, básní, textů a esejí The Passionate Eye: The Collected Writings Of Suzanne Vega. Z nich také četla po koncertu v pražském Švandově divadle v roce 2006.

Série charitativních koncertů

Benefiční koncerty na podporu boje proti rakovině prsu Pinktober se v klubech Hard Rock Café ve světě konají už 11 let, v Praze se letos uskuteční podruhé. Loni na nich vystoupil například Michael Kocáb s kapelou Výběr II nebo slovenská zpěvačka Jana Kirschner. Na charitu se podle organizátorů vybralo 222 000 korun.

Na boj proti zhoubné rakovině prsu Hard Rock Café nepošle pouze peníze získané ze vstupného. Uskuteční se také exkluzivní aukce kytary s podpisem Lucie Bílé v hodnotě 60 000 korun. Vedle toho si také mohou návštěvníci koncertů kupovat charitativní náramky.

Na screening chodí jen polovina Češek

Za posledních třicet let vzrostl v ČR výskyt rakoviny prsu u žen podle odborného serveru www.mamo.cz přibližně o 120 procent. Je to nejvíc ze všech zhoubných nádorů. Pacientky obvykle mají strach jít k lékaři a v pokročilém stadiu nemoci už bývá na léčbu pozdě.

V ČR platí zdravotní pojišťovny preventivní mamografii jednou za dva roky ženám od 45 let, horní hranice není omezena. Na mamografický screening, který dokáže rakovinu prsu odhalit, však chodí jen asi polovina Češek.

Autoři: ,