Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Šach mat ve vysokých tóninách. Z Dámského gambitu bude i muzikál

Seriál Dámský gambit se věnuje šachu foto: Netflix

NEW YORK - Produkční společnost získala práva na knižní předlohu úspěšného seriálu společnosti Netflix. Znamená to, že se zázračná šachistka Beth Harmonová podívá na divadelní prkna i v muzikálu. Zatím není jasné, kdy bude dílo hotové.
  5:00

Seriál Dámský gambit (The Queen´s Gambit) se odehrává převážně v šedesátých letech. Příběh sleduje Beth Harmonovou (Anya Taylor-Joyová), geniální šachistku, která se ze sirotčince dostane až na ty největší světové turnaje. Zároveň s protihráči bojuje ale i se silnou závislostí na alkoholu a prášcích na zklidnění. 

Seriál Dámský gambit se věnuje šachu
Seriál Dámský gambit se věnuje šachu

Loňská seriálový hit společnosti Netflix vznikl podle stejnojmenného románu Waltera Tevise z roku 1983. Právě na jeho divadelní provedení sehnala práva produkční společnost Level Forward. V jejím týmu jsou producentka Abigail Disneyová, vnučka spoluzakladatele zabavního giganta Disney, a broadwayská producentka Eva Priceová. 

Dámský gambit v době svého uvedení trhal rekordy. Ačkoliv ho již stačila porazit série Bridgertonovi, během prvních sedmi dnů od uvedení viděl0 Dámský gambit 62 milionů předplatitelů Netflixu. Seriál měl takový vliv, že po celém světě raketově stoupl zájem o šachové herní soupravy a kurzy. 

„Pro Level Forward jde o ohromnou čest, že můžeme Dámský gambit poslat na divadelní prkna,“ sdělila společnost v tiskovém prohlášení.