Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sága rodu Targaryenů psaná ohněm a krví. HBO pracuje na druhém vedlejším seriálu Hry o trůny

Kultura

  5:00
ZÁPADOZEMÍ - Televize HBO je údajně velmi blízko k objednání pilotního dílu nového seriálu ze světa Hry o trůny. Ten se zaměří na rod Targaryenů. K seriálovému zpracování se nabízí hned dvě důležité události, které v knižní předloze Oheň a krev popsal spisovatel George R. R. Martin.

Triumf na dosah: královna Daenerys Targaryen (Emilia Clarkeová). Hra o trůny, 8. série, 6. část. foto: HBO

Nový seriál bude zasazený zhruba o tři století před děj Hry o trůny a zaměří se na počátky rodu Targaryenů, pánů draků s předky z mýtické Valyrie. 

Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) na konci své cesty. Hra o trůny - 8....
Královna Daenerys Targaryen (Emilia Clarkeová) letí na draku Drogonovi vstříc...

Seriál bude s největší pravděpodobností vycházet z nedávno vydané knihy Oheň a krev (česky Argo, 2019) spisovatele George R. R. Martina, která historii rodu, ze kterého pochází i divákům seriálu Hra o trůny dobře známá Daenerys Targaryen (Emilia Clarkeová). 

O čem může seriál být?

Hra o trůny

Příběhově toho o seriálu příliš známo není, ale z bohaté Targaryenské dynastie se k seriálovému zpracování nabízí dvě velká témata - kampaň Aegona Dobyvatele a občanská válka, které se říkalo Tanec s draky.

Kniha Oheň a krev (a tím pádem i historie Targaryenů v Západozemí) začíná kampaní Aegona Dobyvatele a jeho dvou sester-manželek Visenya a Rhaenys. Po komplikovaných bojích se jim podaří dobýt celé Západozemí, k čemuž mamutím dílem přispěje i fakt, že všichni tři mají osedlané obrovské draky. Jediná oblast, která se zmůže na odboj, je Dorne. Dorňanům se podaří zabít Rhaenys a Aegon umírá, čímž de facto končí vláda prvních Targaryenů na Železném trůnu.

Králové se mění až do chvíle, kdy Západozemí zachvátí takzvaný Tanec s draky. Jde o občanskou válku mezi několika větvemi targaryenské dynastie. Velká část bojů se svedla na dracích v oblacích. Na konci občanské války jsou obě strany vyčerpané a trůnu se ujme Aegon III., v té době nejstarší syn Rhaenyry Targaryen, vítězky občanské války. K této možnosti se přiklání například i server Entertainment Weekly. 

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!