Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Salman Rushdie vydá na podzim nový román. Po sedmi letech

Kultura

  7:37
LONDÝN - Britský spisovatel Salman Rushdie letos na podzim vydá po sedmi letech nový román. Kniha s názvem Two Years Eight Months and Twenty-Eight Nights (Dva roky osm měsíců a osmadvacet nocí) se má v knihkupectvích objevit v září, žádné další podrobnosti nakladatel nesdělil, uvedl knihkupecký server The Bookseller.

Salman Rushdie foto: Reuters

Rushdieho poslední román Čarodějka z Florencie vyšel v roce 2008, spisovatel ale od té doby vydal ještě například memoárovou knihu Joseph Anton: Vzpomínky (2012) nebo příběh pro děti Luka a oheň života (2010), který je pokračováním starší knihy Hárún a moře příběhů.

ČTĚTE TAKÉ:

Nakladatel Jonathan Cape pouze uvedl, že v novém románu se mají zrcadlit 2000 let vypravěčské tradice, ačkoli se hluboce týká starostí a obav současné doby. Prý se v něm bude mísit historie, mytologie a nadčasový příběh o lásce.

Britský autor indického původu Rushdie vstoupil do mezinárodního povědomí v roce 1989, kdy ho íránský revoluční vůdce ajatolláh Rúholláh Chomejní fatvou (nábožensko-právním přikázáním) odsoudil k smrti. Důvodem byla kniha Satanské verše, která pojednává i o prorokovi Mohamedovi a kterou Chomejní označil za rouhačskou. Spisovatel se od té doby musel dlouho skrývat.

Celkem Rushdie napsal 11 románů, mimo jiné Děti půlnoci, Hanba, Zběsilost či Maurův poslední vzdech. Do češtiny byly přeloženy téměř všechny.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!