Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

MACHALICKÁ: Samovláda na Kladně. Divadlu má šéfovat bezvýznamná figurka

Kultura

  6:00
Nad zprávou o instalaci nového ředitele Divadla Lampion a Městského divadla Kladno zůstává rozum stát. Starosta Kladna Milan Volf se chová jako samovládce v n-té gubernii, což není tak ojedinělé, horší je, že mu to bez obtíží prochází. Výsledek: divadlo, jehož rekonstrukce stála město bratru nějakých sto milionů korun, dostal do ruky bezvýznamný herec a člověk, který má ukončené pouze základní vzdělání.

Budova kladenského divadla. foto: Reprofoto

Opoziční zastupitelé celkem správně poukazují na to, že Jan Krafka nepředložil žádnou koncepci dalšího směřování divadla a městská rada jej vybrala bez výběrového řízení. Jedenáct zastupitelů bylo nakonec proti jeho jmenování, čtyři se zdrželi hlasování, starostovi věrní to ale zvládli. On sám prohlásil, že Krafka je přirozeným lídrem souboru a že za něj ponese osobně zodpovědnost. Přeloženo do srozumitelného jazyka, Krafka bude skákat podle radnice a ta se postará, aby se v ekonomické a organizační agendě neutopil, tu za něj bude bezpochyby provádět někdo jiný. Postoj primátora je skutečně skandální, takhle daleko si zatím žádný zřizovatel městského divadla netroufl jít.

Pravda, Igor Němec svého času odvolal z Hudebního divadla Karlín Ladislava Županiče a svévolně instaloval Egona Kulhánka. Rovněž bez odpovídajícího vzdělání, ale Kulhánek měl aspoň průmyslovku. Rozhovor s novým ředitelem je také výživné čtení. Žádné politické tlaky prý v kladenském divadle nemají šanci, pochopitelně co se bude v divadle dít, už dávno určuje radnice za pomoci svých lidí. Krafka také prý do půlky října zveřejní uměleckou koncepci, jinak samozřejmě obhajuje ryze komerční titul, který má za umění, neřkuli za sociální drama. Koncepci ovšem vyrábí s uměleckým šéfem, opět nedůležitým hercem Jaroslavem Slánským, který samozřejmě nikdy žádný soubor nevedl a neformoval.

Ne, že by bývalé ředitelce Blance Bendlové, která končí 1. října, odvolání nesedlo, zkazila, co mohla, za bývalý soubor a své lidi se nepostavila a alibisticky mlčela, když radnice divadlo na výrazném uměleckém vzestupu zlikvidovala. Ale taková personální výměna je opravdu za všechny peníze a doufejme, že to starostovi neprojde. Minimálně Asociace profesionálních divadel by k tomu měla své říct.

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...