Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sběratel dal v aukci za obraz přes osm milionů

Kultura

  19:31
PRAHA - Obraz klasika českého surrealismu Jindřicha Štyrského nazvaný Cirkus Simonette byl na dnešní aukci výtvarného umění v pražském hotelu Hilton vydražen za 8,6 milionů korun bez aukční přirážky.

Soud foto: Reprofoto

Na aukci v Hiltonu byl překonán dosavadní český aukční rekord. Podle majitele pořádající agentury Galerie Art Praha Vladimíra Neuberta se z celkem 420 položek prodalo 65 procent. Na aukci se sešlo zhruba 250 sběratelů, kteří za obrazy zaplatili celkem 25,796.900 korun.

"Nejvýznamnější položku, obraz Štyrského, dražilo zpočátku pět zájemců, od pěti milionů už jen dva," řekl Vladimír Neubert. Novým majitelem je český podnikatel. Aukční přirážka vydraženého obrazu byla deset procent z konečné částky, takže nový majitel zaplatí za obraz 9,46 milionu korun.

Přes jeden milion se přehoupla v dnešní dražbě částka za obraz Karla Černého. "Mnoho položek se dražilo v částkách kolem půl milionu korun, což mě mile překvapilo," dodal Neubert s tím, že u některých obrazů zaznamenal velké nárůsty cen.

Štyrský je významným představitelem českého surrealismu. Jeho zatím nejdražší obraz prodaný v České republice má název Černý pierot a byl vydražen v roce 2004 za 4,8 milionu korun. Podle odborníků patří spolu s Františkem Kupkou a Toyen k nejžádanějším českým autorům na zahraničních trzích. Cirkus Simonette je restituován z Krajské galerie Olomouc, pochází ze známé Borovičkovy sbírky. Jaroslav Borovička patřil k významným českým sběratelům.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!