Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Schováváte Brumbálovu homosexualitu, bouří se fanoušci. Chtějí bojkotovat Fantastická zvířata 2

Kultura

  6:00
LONDÝN/PRAHA - Kolem pokračování filmové série Fantastická zvířata ze scénáristického pera J.K. Rowlingové se množí kontroverze. Poslední v řadě je rozhovor, který dal serveru Entertainment Weekly režisér snímku David Yates - vyjádřil se totiž k otázce, která řadu fanoušků pálí již od dob knih o Harrym Potterovi. Yates prozradil, že alespoň prozatím nebude ve filmu explicitně zřejmé, že je Albus Brumbál homosexuál.

Promo plakát na snímek Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny. Johnny Depp jako Grindelwald stojí úplně v pravo. foto: Warner Bros.

Druhý díl z pěti s podnázvem Grindenwaldovy zločiny se bude točit zejména kolem černokněžníka Gellerta Grindenwalda, který po svém zadržení v prvním snímku uprchne z vězení a začne kolem sebe shromažďovat své příznivce. Spolu se svým bývalým studentem Newtem Scamanderem se mu v jeho misi (čistokrevní čarodějové by podle něj měli vládnout nad zbytkem světa) snaží zabránit tehdy pětačtyřicetiletý Albus Brumbál. 

Pětidílná série zřejmě míří k slavnému duelu Brumbála a Grindenwalda z roku 1945, tedy devatenáct let poté, co z Newtova kufru v New Yorku uprchla řada kouzelných tvorů a příběh se dal do pohybu.

Eddie Redmayne ve filmu Fantastická zvířata a kde je najít
Fantastická zvířata a kde je najít

„Myslím si, že fanoušci jsou si vědomi Brumbálovy sexuální orientace,“ řekl Yates v rozhovoru. „Měl s Grindenwaldem hodně intenzivní vztah, když to byli mladí muži. Zamilovali se do svých myšlenek, ideologie, a jeden do druhého.“ Yates však zároveň potvrdil, že Brumbál ve Grindenwaldových zločinech nebude „explicitně“ gay - a sociální sítě svou nelibost zamířily zejména na autorku příběhu, tedy Rowlingovou.

Sama spisovatelka Brumbálovu sexuální orientaci veřejně potvrdila již před 11 lety, a to v odpovědi na otázku čtenáře během svého vystoupení v newyorské Carnegie Hall. Její odhalení se tehdy setkalo nejprve s hrobovým tichem, a následně s bouřlivým potleskem - a informace hýbala především americkým tiskem ještě měsíce poté. Stížnosti však padaly zejména na to, že jde o informaci, která se v knihách musí pozorně vyčíst mezi řádky - nikoli o fakta jasně vyslovená vně fiktivního čarodějnického světa.

Filmy, které se měly jasně soustředit na dobu dohry Brumbálova jediného romantického vztahu - tedy tragické lásky ke Grindenwaldovi - byly podle řady fanoušků výbornou šancí, jak si napravit skóre. Tentokrát se totiž vytratil úhel pohledu naivního školáka Harryho, kterému mohly jemnější nuance Brumbálova příběhu dobře uniknout, a otevřela se cesta k zobrazení LGBT+ postav, které (alespoň explicitně) rozsáhlé sáze zatím chybí.

Rowlingová se kvůli pobouření fanoušků, kteří hrozí například i bojkotem snímku, ozvala na Twitteru. Ve svém vyjádření si postěžovala, že jí chodí nadávky za rozhovor, který se jí netýká - „o scénáři, který jsem napsala, ale nikdo z těch rozzuřených lidí ani nečetl“. Zároveň připomněla, že jde o druhý díl z pětidílné série a naznačila, že nespokojené fanoušky má v plánu na sociálních sítích blokovat.

31.ledna 2018 v 22:22, příspěvek archivován: 01.února 2018 v 11:36

VIDEO: Being sent abuse about an interview that didn't involve me, about a screenplay I wrote but which none of the angry people have read, which is part of a five-movie series that's only one instalment in, is obviously tons of fun, but you know what's eve

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Being sent abuse about an interview that didn't involve me, about a screenplay I wrote but which none of the angry people have read, which is part of a five-movie series that's only one instalment in, is obviously tons of fun, but you know what's even *more* fun? https://t.co/Rj6Zr8aKUk

Fanoušci chtějí Deppa vyšachovat z filmu. Za herce se musela postavit Rowlingová

Není to poprvé, co milovníky světa Harryho Pottera musela Rowlingová kvůli Grindenwaldovým zločinům krotit. Obdobná vlna nevole se zvedla kvůli obsazení Johnyho Deppa, který ztvární právě postavu Grindenwalda. Depp měl totiž údajně v roce 2016 fyzicky ubližovat své partnerce Amber Heardové. Rowlingová se za něj však postavila s tím, že zvážili roli obsadit jiným hercem, ale Heardová a Depp „vyjádřili touhu se posunout se svými životy“. Depp a Heardová se dohodli na mimosoudním vyrovnáním, jehož součástí bylo i 7 milionů dolarů pro Heardovou, která Deppa obvinila z domácího násilí. 

Snímek má českou premiéru naplánovanou na 15. listopadu 2018. 

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!