Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sdílená zkušenost. Inscenace Rusáci? v divadle Archa má připomenout srpen 1968

Kultura

  18:00
PRAHA - Divadlo Archa uvede k 50. výročí okupace v srpnu 1968 divadelní inscenaci Rusáci?. Představení vznikalo formou dialogu mezi českými a ruskými umělci žijícími v Praze. Tvůrci se ptají, jak se mladí Rusové žijící v Čechách vyrovnávají s českým historickým komplexem, jak vnímají vlastní minulost, kde se cítí doma, jak je vnímají Češi a jak oni vnímají je. Představení má premiéru 21. srpna.

Inscenace Rusáci? foto: Divadlo Archa - Jakub Hrab

Jako název inscenace tvůrci záměrně zvolili slovo, které je zatěžkáno negativními emocemi. Tématem inscenace nejsou historické události – autoři se vydali na cestu vytyčenou předsudky, mýty, stereotypním očekáváním, láskou, nenávistí, strachem i odvahou. Princip tvorby představení je založen na sdílené zkušenosti. Hudbu a zvuky vytvářejí sami aktéři přímo na jevišti v interakci s videoartem, fyzickou akcí, tancem a mluveným slovem.

Inga, Roman a Marina

Tvůrčí tým složený z Jany Svobodové, Jana Buriana a Jaroslava Hrdličky má dlouhodobé zkušenosti s divadelní tvorbou na základě autentických zdrojů. Tentokrát skupina vyzvala mladé ruské umělce Ingu a Romana a studentku gymnázia Marinu, aby přinesli do projektu své osobní příběhy.

RECENZE: Divadlo Continuo: 8. Na ‚osmičkách‘ nelze přehlédnout zaujetí všech

I přesto ale inscenace odráží dějinná fakta. Historie Československa a později i České republiky je provázena „ruským komplexem“, připomínají tvůrci. Vztah Čechoslováků k velkému slovanskému národu byl po založení Československé republiky utvářen státotvornou legendou legionářů, kteří bojovali za její samostatnost především v Rusku. V kulturním životě první republiky hrála významnou roli ruská intelektuální emigrace. Vnímání Rusů bylo spojeno s krajními emocemi s osvobozováním země v roce 1945 stejně jako při srpnové okupaci v roce 1968. Historická zkušenost s tím, co následovalo po okupaci sovětskými vojsky v srpnu 1968, vytváří kontext pro osobní příběhy jednotlivých aktérů.

Tři mladí ruští aktéři představení pocházejí z různých koutů Ruska a do České republiky přijeli především studovat, dva z nich současný tanec, jedna je gymnazistka.

Inscenace Rusáci?
Inscenace Rusáci?
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!