Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sean Connery trpěl demencí. Hodně ho to poznamenalo, řekla v rozhovoru jeho žena

Kultura

  11:30
LONDÝN - V rozhovoru pro deník The Mail manželka Seana Conneryho Micheline Roqueburnová prozradila, že slavný herec v posledních měsících svého života trpěl demencí.

Sean Connery

„Trpěl demencí a hodně ho to poznamenalo. Nakonec se mu ale jeho přání splnilo. Odešel bez toho, aby kolem sebe nadělal humbuk,“ prohlásila v rozhovoru Roqueburneová, se kterou byl Connery ženatý od roku 1975. 

Sean Connery a Christian Slater v nezapomenutelném filmu Jméno růže.
První a nejslavnější představitel Jamese Bonda Sean Connery.

„Pro něj už to nebyl žádný život. Ke konci už se nebyl schopný ani vyjádřit,“ dodala. „Alespoň zemřel ve spánku. Odešel pokojně. Byla jsem s ním celou dobu. Takhle si to přál.“

Hercovu smrt pro BBC okomentoval i jeho syn Jason: „Byl to smutný den pro všechny, kteří znali a měli rádi mého otce. Je to ztráta pro všechny, kteří si užívali jeho daru hereckého talentu.“

„Seana jsem si opravdu vážil. Jeho moudrost, skromnost a upřímnost mě vedly od chvíle, kdy jsem ho poznal. Byl první hvězdou, která dokázala efektivně kombinovat drama, akční filmy i komedie. Vše zvládal skvěle a s důstojností,“ nechal se pro deník The Guardian slyšet Nicolas Cage, jenž s Connerym hrál ve známém filmu Skála (1996) režiséra Michaela Baye. 

„Práce s filmovým Jamesem Bondem byl neskutečný zážitek. Sean mě sice nikdy nepozval na golf, protože byl nejspíš opravdu golfovým puristou, jenž si dává pozor na to, s kým hraje, ale rád chodil do restaurací a vyprávěl poutavé příběhy. Bude mi chybět,“ prohlásil taktéž pro The Guardian režisér Gus Van Sant, jež s Connerym natočil drama Osudové setkání (2000). 

Sean Connery zemřel ve věku 90 let 31. října ve městě Nassau na Bahamách, kde s Micheline Roquebrunovou žil již od devadesátých let. 

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...