Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Sebrané průšvihy. Velká kniha fuckupů je terapií neúspěchem pro ctižádostivé

Kultura

  14:00
PRAHA - Sebrané průšvihy osobností českého byznysu, kultury a života vůbec. To je podtitul sbírky přednášek úspěšných lidí o tom, co se jim v životě nepovedlo. Originální koncept Fuckup Nights, tedy večerů průserů, vyvolává na papíře kýženou dávku úlevy, souznění i poučení. Zároveň ale také rozšiřuje obzory všem, kteří to chtějí v životě někam dotáhnout. Přesně pro ty tahle kniha totiž je.

Velká kniha fuckupů foto: Melvil publishing

Velká kniha fuckupů uvádí v život hned několik základních lidových moudrostí.

Velká kniha fuckupů

Jedna z nich je, že není radno soudit knihu podle obalu. Rudočerná obálka této knihy křičí na své potenciální kupce kapitálkami stylem na pomezí komixu nebo bulvárního plátku. I bubliny “Neee”, “WTF?!” a “OMG” u jednotlivých příběhů v knize zavánějí rozpačitou potřebou starších pánů mluvit “cool” jazykem. Trochu zbytečně. Na 247 stránkách předkládají autoři hlubokou, pečlivou, a přesto zábavnou sondu do světa lidského neštěstí a smůly.

Chybami se člověk učí. Další notoricky známé úsloví, o kterém tahle kniha vlastně celá je. Autoři Tomáš Studeník a Ivan Brezina se nespokojili pouze s desítkami autentických zpovědí, které mají čtenáře přesvědčit o tom, že chybovat je nejen lidské, ale dokonce blahodárné pro osobní i kariérní růst. 

Do knihy navíc vtěsnali několik analýz expertů na “průsery”. Fuckupům se dívají na zub z hlediska lingvisty, psychiatra, antropologa nebo fyziologa. Je tak na samotném čtenáři, jestli ho o přirozenosti chybování přesvědčí přiznání o pár špatně proinvestovaných milionech, neuskutečnitelných startupech, promarněných příležitostech a nepřijetích na školu, nebo pohled na faktor chybování z hlediska vědy.

V obou případech se čtenář neubrání dojmu, že iluze o bezchybných osobnostech a celebritách se rodí jen v jeho hlavě. A samozřejmě v médiích. Velká kniha fuckupů je vlastně takový Forbes naruby. Představuje sice stejně úspěšné jedince, ale optikou jejich slabin.

Podělat se je normální

Říká se: Kdo umí, ten umí, kdo neumí, ten učí. Jenže nás o neúspěších nikdo ve škole neučil. Sdílením motivačních citátů a pouček se ještě nikdo hvězdou nestal. A nekonečné srovnávání sebe sama s těmi dokonalými alfa samicemi a samci tam někde nahoře vede jen k depresi a nečinnosti. Velká kniha fuckupů tak může pomoci mnoha lidem, kterým v rozletu brání strach z vlastního selhání. Zároveň ale nikomu neslibuje, že se při tom vzletu nepodělají. Jen je ujišťuje, že podělat se je normální.

Hnutí Fuckup Nights

Vzniklo v Mexiku v roce 2003. Večery, kde vystupují zdánlivě úspěšní boháči, olympionici či celebrity a mluví o svých nezdarech, se dnes konají ve více než třech stovkách měst včetně Prahy a dalších osmi míst v České republice.

Pozorný čtenář si může na základě knihy vypracovat vlastní analýzu nejčastějších příčin lidských selhání nebo naopak zaručených cest z průšvihů ven. Některé motivy se totiž opravdu v knize opakují. Ať už je to zhrzená důvěra v přátele coby byznys partnery nebo vzlet na výsluní skrze využití sociálních sítí. A pak jsou tu ale i opravdová neštěstí - úmrtí, zdravotní komplikace, jejichž příchod do života neovlivní nikdo.

Velká kniha fuckupů není receptář na úspěšné vyždímání neúspěchu, ani jedním z tisíců motivačních knih. Místo toho přináší pestrou škálu přiznání miliardářů, umělců nebo třeba rozkalené make-up artistky, z jejichž chyb se můžeme poučit. Přehlídku příhod k smíchu i tragédií k pláči. A pokud se opravdu objeví čtenář, který se nenajde ani v jednom z těchto příběhů? Alespoň si rozšíří obzory o pár zajímavých postav veřejného života, které je užitečné znát.

VELKÁ KNIHA FUCKUPŮ

Sebrané průšvihy osobností českého byznysu, kultury a života vůbec

Tomáš Studeník a Ivan Brezina 
Jan Melvil publishing
2018 v Brně

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...