Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Šéfové na zabití vraždí americký film

Kultura

  7:00
PRAHA - Nejnovější příspěvek do současného trendu obhroublých amerických komedií Šéfové na zabití má jedno velké plus - název. Téměř každý měl v životě příšerného šéfa a rád svou frustraci nechá odplout v kině.

Mě nedostaneš. Šťastně zadaný asistent (Charlie Day) se brání sexuálním návrhům své šéfky (Jennifer Anistonové). foto: Reprofoto

Terapeutickým příslibem ale pozitiva končí. Šéfové na zabití jsou nepěkný následek divoké Pařby ve Vegas. Jako hodně špatná kocovina nebo nevkusné tetování na pravé půlce.

Šéfové na zabití vycházející z podobné formule jako hit o partě kamarádů a jejich "šílených" dobrodružstvích Pařba ve Vegas staví na atraktivní premise. Trojice třicátníků (Jason Bateman, Jason Sudeikis a Charlie Day) trpí pod svými šéfy.

Boss prvního je psychopat, jenž svého podřízeného tyranizuje. Psychopatický tak, jak jen to Kevin Spacey umí. Druhý šéf je bezskrupulózní idiot se slabostí pro kokain a prostitutky - vyšinutý, jak jen to Colin Farrell umí -, jenž neváhá kvůli zisku otrávit půl Bolívie. Třetí šéfka (Jennifer Anistonová) je nymfomanka snažící se dostat svému zasnoubenému asistentovi do kalhot.

Jak držet dech s bossem

Trio dojde k závěru, že řešením jejich situací je šéfy zavraždit. Odejít z práce totiž v době ekonomické krize nepřipadá v úvahu. Pokud si nechtějí jako jejich známý, co pracoval u Lehman Brothers, účtovat 40 dolarů za sexuální servis na záchodcích místních barů.

Najmou si poradce na vraždy a připraví plán, který je odsouzený k nezdaru. Nikdy není dobrým znamením, když jsou vedlejší postavy zajímavější než postavy hlavní. Což je případ Šéfů na zabití. Velmi záhy začne být jasné, že šéfové jsou hlavní atrakcí a jejich podřízení se s nimi jen snaží držet herecký dech.

Šéfové na zabití - zleva Jason Bateman, Charlie Day a Jason Sudeikis

Úvodní scény "úpění" pod šéfy a plánování ještě slibují naplnit potenciál zápletky. Veškeré naděje na relativně dobrou komedii se ale záhy hroutí a následuje jen bolestivé přihlížení scenáristickému klopýtání od špatného vtipu ke vtipu horšímu pod dohledem režiséra Setha Gordona, jenž je podepsaný pod kultovním dokumentem The King of Kong věnovaným fenoménu videohry Donkey Kong.

Jedno je jasné, Gordon je zatím lepší dokumentarista. Materiál spíš jen posouvá dopředu, než by nějak výrazně režíroval. Ono ani není moc co. Stačí jen dohlédnout na to, aby se série skečů - trojice scenáristů získala své ostruhy na televizních sitcomech - a hospodských vtipů pospojovaných horkou jehlou do celovečerního filmu odvíjela dostatečně srozumitelně.

Filmy s hvězdičkou navíc

Co se vražedných plánů týče, odkazují scenáristé vehementně na Cizince ve vlaku Alfreda Hitchcocka. Jenže co je platné zaštiťovat se filmovou klasikou, když v tomto případě schází byť jen základní řemeslná zručnost filmařů klasického Hollywoodu. Trhliny ve scénáři má vyvážit přitvrzení "drsného" humoru. Šéfové na zabití spadají do kategorie filmů amerického ekvivalentu tuzemských "filmů s hvězdičkou". Takové snímky si označení zakázané vyslouží obsahem s prvky násilí, vulgarit, nahoty... Do stejné kategorie patří tuhle sezonu v oblasti komedie vedle pokračování Pařby ve Vegas i Ženy sobě a Zkažená úča.

Šéfové na zabití - Jennifer Anistonová

Šéfové se uchylují k humoru třetí až čtvrté cenové kategorie, kde mezi "vrcholné" kousky patří třeba etuda s kartáčkem na zuby a tělesnými partiemi, s nimiž by neměl přijít do styku. Na lehce fekálním či tzv. nechutném humoru samo o sobě není nic špatného. Takový typ humoru je tradiční součástí bohaté historie americké komedie (že nemusí nutně sedět každému, je věc zcela jiná).

Systém "rychlých prachů"

Šéfové na zabití
USA, 2011
Režie: Seth Gordon
Kamera: David Hannings
Hrají: Jason Bateman, Charlie Day, Jason Sudeikis, Kevin Spacey, Colin Farrell, Jennifer Anistonová a další
Premiéra v ČR: 4. 8. 2011

V Šéfech na zabití ale chybí základní předpoklady pro to, aby podobné vtipy fungovaly. Autoři sází evidentně na první signální bez špetky vynalézavosti nebo zdůvodnění. Podobně lacině vyznívají i "sexuálně motivované" vtipy. Přičemž nejméně fungují u postavy Anistonové. Její nymfomanka je mezi šéfy tím nejslabším článkem.

Scenáristé jí nevěnovali větší pozornost zřejmě na základě úvahy, že černý korzet a předvádění felace na párku by bylo škoda něčím komplikovat. A mají recht. Anistonová hraje proti svému typu "hodné holky" a dělá, co v rámci scénáře může. I když je možná trochu na překážku celkové snaze podat ji jako ztělesnění sexuálních fantazií, že její "obscénní" mluva je stejně rajcovní a provokativní jako herecké pokusy druhořadé pornoherečky (bez urážky).

Televize jako vzor

Šéfové na zabití jsou příkladem scenáristické lenosti a přesvědčení producentů, že pro "rychlé prachy" není potřeba příliš velké tvůrčí investice. Prozatímní tržby v amerických kinech, kterým výrazně pomohl intenzivní marketing, jim dávají za pravdu. Trend obhroublých komedií tak zdaleka nekončí. Není totiž důvod. Jen naprostý blázen by se zbavoval nízkonákladové a spolehlivé alternativy k vysokorozpočtovým spektáklům, na které se mohou producenti spoléhat jen do jisté míry.

Nemá tak příliš smysl lamentovat nad mizernou kvalitou Šéfů na zabití s tím, že se byznysmeni chápou příležitosti. Je jen škoda, že zatímco americká televizní komedie zažívá v posledních letech s show typu Californication nebo 30 Rock renesanci, filmová komedie i přes neustálou fluktuaci talentů mezi televizí a Hollywoodem tak trochu umírá na úbytě.


Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...