Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Krabice jedenácti disků završuje kompletní písničkové dějiny Semaforu

Kultura

  8:00
Několikaletý supraphonský projekt zmapování dějin pražského divadla Semafor prostřednictvím vydání písňového materiálu z jeho her byl úspěšně dokončen.

Jitka Molavcová a Jiří Suchý foto: archiv LN

V roce 2011 pod názvem Semafor... léta šedesátá vyšel komplet jedenácti CD, jenž zmapoval tvorbu Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. Na něj navázal o rok později další velký komplet, tentokrát dvanácti CD Semafor... léta 70. a 80., který zachytil průřez dílem tvůrců divadla Semafor v letech normalizace.

Na něj nyní Supraphon navazuje třetím kompletem Semafor... léta 1989–2015, jenž zaznamenává písňovou tvorbu divadla Semafor v rozpětí posledních 26 let. Velký projekt mapování tvorby zejména protagonisty této scény Jiřího Suchého je tak završen.

POHNUTÉ OSUDY: Šlitr nejdříve kritizoval, pak se Suchým založil Semafor

„V tak velkém časovém údobí samozřejmě není možné zachytit vše, proto se editor výběru Jan Kolář soustředil na písně, které považuje za zásadní pro jejich uměleckou hodnotu či pro půvab, charakterizující příslušnou inscenaci,“ uvedla producentka Naďa Dvorská.

Komplet kromě ukázek inscenací, jež mají podstatu revue nebo hudební komedie, obsahuje i nahrávku jednoho kompletního díla, Suchého verze Arisftofanovy Lysistraty. Kromě principála Semaforu a jeho stálé partnerky Jitky Molavcové slyšíme i zástup dalších známých hlasů naší herecké i pěvecké scény.

Jitka Molavcová a Jiří Suchý - nerozlučná dvojice divadla Semafor
Jiří Suchý a Jitka Molavcová v Kytici.
Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.