Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Seriál Dům z karet skončí. Spaceyho sexuální skandál na to neměl vliv, tvrdí Netflix

Kultura

  22:54aktualizováno  31. října 0:55
Praha/Los Angeles - Úspěšný seriál o odvrácené straně americké politiky Dům z karet (v originálu House of Cards) skončí po šesté sezóně, která se aktuálně natáčí. Původní informaci amerických médií opřenou o anonymní zdroje potvrdila společnost Netflix necelý den poté, co Kevin Spacey, představitel hlavní seriálové role, připustil možné sexuální obtěžování nezletilého kolegy v 80. letech. Spaceyho obvinil herec Anthony Rapp, jemuž v době, kdy po něm prý chtěl Spacey sex, bylo 14 let.

Hlavní roli v seriálu Dům z karet hraje Kevin Spacey. foto: Česká televize

Natáčení šesté série podle dostupných informací začalo před dvěma týdny a zpráva o zrušení prý se Spaceyho skandálem nesouvisí. Podle serveru The New York Times, jenž odkazuje na oficiální vyjádření společnosti Netflix, padlo rozhodnutí před několika měsíci, tedy dávno předtím, než se na veřejnost dostala Spaceyho obvinění, a to i přesto, že byl Dům z karet dlouhá léta klíčovou částí nabídky stejnojmenné online videotéky.

Netflix se zároveň v pondělí vyjádřil k obvinění amerického herce ze sexuálního obtěžování, ve společném prohlášení s produkční společností Media Rights Capital, jež za seriálem stojí.

Frank Underwood a jeho Dům z karet. Vyšla knižní předloha oblíbeného seriálu

„Media Rights Capital a Netflix hluboce znepokojují zprávy z poslední noci týkající se Kevina Spaceyho. V reakci na tato odhalení vedení obou našich společností přijelo tento večer do Baltimoru, aby se sešlo s herci a štábem a ujistilo je, že se mohou dále cítit v bezpečí a že mají podporu. Kevin Spacey není v souladu s dřívějšími plány v místě natáčení přítomný,“ stojí ve veřejné reakci společností.

Spacey díky své seriálové roli bezskrupulózního politika, který postupně šplhá stále výše na politickém žebříčku, získal pět nominací na ceny Emmy. Po aféře známého amerického producenta Harveyho Weinsteina, kterého obvinilo několik žen ze znásilnění a řada dalších ze sexuálního obtěžování, se nyní i Spacey může stát v Hollywoodu nežádoucí osobou.

Herec Anthony Rapp.

Podle amerického herce Anthonyho Rappa se ho Spacey pokusil svést, když mu bylo 14 let. „Zvedl mě, jako ženich zvedá nevěstu, když ji přenáší přes práh společné domácnosti. Nejdříve jsem se nijak neošíval, protože jsem nevěděl, co se to děje. Pak si na mě lehl,“ řekl nyní 46letý Rapp v rozhovoru s portálem BuzzFeed News o události, která se stala v roce 1986 během večírku ve Spaceyho bytě. „Pokoušel se mě svést, bylo mi jasné, že mu jde o sex,“ dodal na adresu hvězdného herce, kterému tehdy bylo 26 let.

„Upřímně si to nepamatuji,“ uvedl v prohlášení 58letý Spacey. „Pokud jsem se skutečně choval tak, jak popisuje, dlužím mu nejhlubší omluvu za hrubě nevhodné opilecké chování,“ dodal.

Spacey v souvislosti s obviněním zároveň odhalil veřejnosti svou homosexuální orientaci. Dříve prý měl vztahy s muži i ženami, ale nakonec se rozhodl žít s muži.

30.října 2017 v 05:00, příspěvek archivován: 30.října 2017 v 22:38

https://t.co/X6ybi5atr5

Autoři: ,

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...